Članovi Udruženja mladih Tabaci realizovali su još jedan projekat podržan od strane Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK nazivom „Važnost korištenja autosjedalice“.

 

Zakon o osnovama bezbjednosti/sigurnosti saobraćaja cestama u Bosni i Hercegovini propisuje obavezu korištenja dječje autosjedalice u automobilu kako bi dijete što sigurnije učestvovalo u saobraćaju. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj autosjedalici imaju sedam puta veće šanse da u slučaju saobraćajne nesreće zadobiju ozbiljne povrede, pa i po život opasne, od djece koja su u autosjedalici.

O sigurnosti i potrebi korištenja autosjedalica ukazali su članovi Udruženja mladih Tabaci. Kroz projekat “Važnost korištenja autosjedalica” građanima Lukavca, Tuzle i Živinica podjelili su promotivne letke.

Prilikom izrade brošure članovi Udruženja mladih Tabaci bavili su se istraživanjem, uz konsultacije sa stručnim licima, a s ciljem da se podjednako ukaže na važnost autosjedalice, kao i na njeno pravilno korištenje. Prema prikupljenim podacima pravilna upotreba može smanjiti rizik smrti za 71 posto. Zakon propisuje da se na prednjem sjedištu ne smije prevoziti dijete mlađe od 12 godina. Na zadnjem sjedištu djeca do 5 godina moraju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od 5 do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom visini i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Mladi aktivisti podsjećaju da se novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM može kazniti vozač koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina, a sa 40 KM vozač koji u putničkom automobilu prevozi dijete na zadnjem sjedištu koje se nalazi u odgovarajućoj  sjedalici i koje nije u istoj pravilno vezano. Osim korištenja autosjedalica, važna je upotreba sigurnosnog pojasa, koji je podjednako važan kako za vozača i suvozača, tako i za putnike na stražnjim sjedištima, istakli su članovi Udruženja mladih Tabaci.

Komentari