Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL), uz ispunjenje osnovnih zakonskih preduslova vezanih za zaštitu okoliša, mora nastaviti raditi. Ovo je jedinstven zaključak Udruženja hemije i nemetala Kantonalne privredne komore Tuzla donesen na sjednici Odbora ovog Udruženja održanoj jučer (25.10.2018.godine) u prostorijama GIKIL-a. Proširenoj sjednici prisustvovali su predstavnici kompanija i institucija koji čine okosnicu privrede i razvoja Tuzlanskog kantona.

Podsjećajući na značajan napredak kojeg je Kompanija postigla u posljednja tri mjeseca, pomoću zacrtanih ciljeva jasno definisanih strategijom od 47 ključnih projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad GIKIL-a, predsjednik Udruženja Zuhdija Aganović kazao je da je otvorena podrška svih prisutnih jasna poruka i federalnim institucijama.

– Ljudi koji sjede ovdje danas nisu samo veliki privrednici, nego i stručnjaci koji apsolutno poznaju GIKIL, postrojenja, mogućnosti i zakonske procedure koje su pune nedostataka. GIKIL hoće i može da radi, imamo bazni inženjering, znamo kako da poboljšamo procese, radnici, Uprava i Nadzorni odbor su odlučni u tome, ali nam treba pomoć i onih koji o svemu tome odlučuju. Odgovornost mora postojati na svim stranama, stoga ćemo i prema federalnim ministarstvima ići sa zaključkom da rad GIKIL-a nema alternativu, kazao je Aganović.

Otvorenu podršku nastavku rada GIKIL-a ovom prilikom iskazali su predstavnici kompanija Sisecam Soda Lukavac, Fabrika Cementa Lukavac, Solana Tuzla, KEMIS-BH Lukavac, Variplast Gračanica, Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje Tuzla, Kantonalna privredna komora Tuzla, predstavnici Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, te druge članice Udruženja, poručujući da bi svaki naredni korak koji bi vodio ka zatvaranju GIKIL-a izazvao katastrofalne posljedice ne samo za Kanton, nego za ekonomiju zemlje u cjelini, budući da rad mnogih drugih kompanija ovisi o GIKIL-u.

Komentari