Članovi Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona u Lukavcu su 20. novembra, u Tržnom centru Omega, organizirali promociju Donorske mreže u BiH i potpisivanje donorskih kartica.

Prema riječima prof. dr. Senaida Trnačevića, predsjednika Donorske mreže u BiH, veoma je važno da se organizuju slične promocije i edukacije građana, te da se podiže svijest o značaju transplantacije, jer se u BiH trenutno na dijalizi nalazi oko 3.000 ljudi, od kojih je bar polovini neophodan transplantirani organ.

„Pokušavamo da nadomjestimo ono što fali u BiH, a to je promocija transplatacije. Međutim glavni problem transplantacije jeste to što nema donora i što nema organizacije na nivou BiH. Hrvatska je zemlja prva u svijetu po broju transplantacija, ali ona to nije mogla postati bez odlične državne organizacije koja podrazumijeva komisijski rad, uočavanje problema, promociju, organizaciju zakonske procedure i podršku. Želimo da podstaknemo svijest građana da budu potencijalni donori i da u porodici i društvu pričamo o potrebi transplantacije“, istakao je dr. Trnačević.

Iz Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK pojašnjavaju da potpisivanjem donorske kartice, građani pristaju na to da njihov organi nakon smrti budu donirani pacijentima kojima novi organ predstavlja šansu za život, ali da donorska kartica nije obavezujući dokumenat. Novim Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH, Pridruživši se ovoj humanoj misiji, podršku akciji dao je i općinski načelnik Edin Delić koji je ujedno i potpisao donorsku karticu.

„Znamo da je BiH, prema statistikama, na dnu ljestvice u Evropi kada je u pitanju doniranje organa i pitanje transplantacije, a i to je dokaz nesređenosti našeg društva. Ja sam danas potpisao tu donorsku karticu, u slučaju da mi se nešto desi, radije bih da organ posluži nekome. Ovo je visoko humana stvar i da će BiH učiniti mnogo više da ovo pitanje ne bude stvar nevladinih organizacija nego institucija sistema, na način da se osigura kvalitetniji život građana, kazao je Delić

Također je propisano i da pored pretposavljenog pristanka donora, saglasnost za transplantaciju daje porodica umrlog.

Nakon Lukavca, akcija potpisivanja donorskih kartica nastavit će se i u narednom periodu u drugim općinama TK.

Komentari