Danas su učesnici Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar posjetili Centralno spomen obilježje u Lukavcu i odali počast poginulim braniteljima sa područja općine Lukavac.

Cilj Marša mira Srebrenica-Vukovar je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Zulfo Salihović, predsjednik organizacionog odbora Marša mira Srebrenica-Vukovar, kaže da je ovo drugi Marš mira koji ide iz Srebrenice do Vukovara.

Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Na ovogodišnjem Maršu učestvuje 30 učesnika, a pješački pohod će trajati sedam dana, rekao je Salihović.

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić se u ime svih građana općine Lukavac i u svoje lično ime zahvalio učesnicima Marša mira koji su u svom maršu imali usputnu stanicu u općini Lukavac. Dalje je dodao: “Želim da vam se, kao čovjek, zahvalim što i na ovaj način odajemo poštu nevino stradalim žrtvama, što odajemo pijetet stradanjima koja su obilježila Srebrenicu i Vukovar u nemilom ratu koji se desio iza nas a posebno se želim zahvaliti svima vama što nosite poruke mira sa dva mjesta koja su dala najviše žrtava, koja su najviše stradala. Mi svakako pozivamo da se kažnjavaju zločinci ali isto tako pozivamo da se više nikada i nikome ne ponove Vukovar, Srebrenica niti bilo koje drugo mjesto stradanja. Prenesite pozdrave i poštovanje građana općine Lukavac Vukovaru i Srebrenici.”

Općinski načelnik je učesnicima Marša mira poželio sretan put i da u zdravlju okončaju ovu plemenitu misiju.

Predsjednik organizacionog odbora Marša mira, gospodin Zulfo Salihović se ovom prilikom zahvalio boračkim organizacijama općine Lukavac i Općinskom načelniku na saradnji i dobrodošlici, kao i vlasniku hotela “Senad od Bosne” na gostoprimstvu.

Dolazak u Vukovar planiran je za 17.novembar i učesnici Marša će prisustvovati centralnoj manifestaciji obilježavanja 27.godišnjice stradanja u Vukovaru koja će biti održana 18.novembra.

Lukavac.ba

Komentari