Učesnici Marša mira Srebrenica – Vukovar posjetili su Centralno spomen obilježje u Lukavcu i odali počast poginulim braniteljima sa područja općine Lukavac.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora Marša mira Srebrenica – Vukovar, kaže da je ovo treći Marš mira koji ide iz Srebrenice do Vukovara i ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Na ovogodišnjem Maršu učestvuje oko 30 učesnika, a pješački pohod će trajati sedam dana, rekao je gospodin Salihović.

Emir Kasumović, pomoćnik Općinskog načelnika, se u ime svih građana općine Lukavac, u ime Općine Lukavac i Općinskog načelnika dr.sc. Edina Delića, kao i u svoje lično ime zahvalio učesnicima Marša mira koji su u svom maršu imali usputnu stanicu u općini Lukavac, te je učesnicima Marša mira poželio sretan put i da u zdravlju okončaju ovu plemenitu misiju.

Na ovaj način učesnici Marša mira nastoje da odaju pijetet stradanjima koja su obilježila Srebrenicu i Vukovar u nemilom ratu koji se desio iza nas i nose poruke mira sa dva mjesta koja su dala najviše žrtava.

Predsjednik Organizacionog odbora Marša mira, gospodin Zulfo Salihović se ovom prilikom zahvalio boračkim organizacijama općine Lukavac i Općini Lukavac na saradnji i dobrodošlici.

Dolazak u Vukovar planiran je za ponedjeljak, 18. novembar i učesnici Marša će prisustvovati centralnoj manifestaciji obilježavanja 28. godišnjice stradanja u Vukovaru koja će biti održana 18. novembra.

Komentari