Obrazovanje u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj BiH, trenutno se suočava sa najtežim vremenom od završetka rata do danas. Učenici i studenti umjesto u klupama, školske dane provode uz kompjutere, tablete ili laptope. Približava se i kraj školske godine, pa se nameće pitanje kako će biti organizovano zaključivanje ocjena, mature, upisi. Federalni krizni štab predložio je da školska godina bude završena preko interneta. Kako će to izgledati u našem kantonu pojašnjava resorna ministrica Fahreta Brašnjić.

 

Učenici na području Tuzlanskog kantona neće se vraćati u školske klupe. Nastava u osnovnim i srednjim školama bit će završena putem interneta. U fokusu planova za završetak školske godine su maturanti.

– Kada su u pitanju maturanti eksterne mature neće biti, i to samim tim znači da ćemo mi u narednih nekoliko dana raditi na novim kriterijima upisa u srednje škole. Svi učenici koji budu željeli da izađu na eksternu maturu, mi smo donijeli odluku da do 27. maja će trebati da se prijave u Pedagoški zavod i onda će Zavod organizovati polaganje u nekoliko objekata, kazala je ministrica obrazovanja Fahreta Brašnjić.

Resorna ministrica istakla je da je trenutno rano govoriti o novim kriterijima.

– Kriteriji se neće bitno razlikovati, vjerovatno ćemo dodati još jedan ili dva kriterija. Nešto odakle ćemo izvući dodatni oslonac da bi što kvalitetnije mogli upisati učenike u srednje škole.

Školska godina biće završena 15. juna, kako je i bilo planirano. Maturanti i prvačići završit će nešto ranije.

– U gimnazijama su završili prošle sedmice. Interne mature ćemo imati u srednjim tehničkim i stručnim školama. Učenici su već uzeli teme za završne radove i ti radovi će uglavnom ići online. Kako će odbrana izgledati, vidjet ćemo u narednom periodu. Ono što smo za sada planirali jeste da će ta eksterna matura biti nakon 12. juna, jer će do tada biti završene interne mature, istakla je ministrica Brašnjić.

Ocjenjivanje učenika izvodi se putem online platforme. Prilikom zaključivanja ocjena nastavnici i profesori će u obzir uzimati zalaganje i aktivnost učenika u izvršavanju zadataka, te ocjenu koja je bila zaključena na polugodištu.

Izvor: RTVTK

Komentari