Osnovna škola Lukavac Grad i ove godine je uzela učešeće na velikom festivalu u Turskoj koji se ogranizuje povodom Međunarodnog dana djeteta, a  tokom boravka u Turskoj, djeca ove škole posjetila su predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogana.

Jedinstvena je ovo prilika da djeca iz BiH mogu da predstave svoju državu na najbolji način,što su učenici OŠ Lukavac Grad i napravila.

Petnaest učenika Osnovne škole Lukavac Grad u pratnji sa Disom Gačanović  nastavnicom turskog jezika i direktoricom ove škole  Almom Avdić već nekoliko dana borave u Turskoj tačnije u Bursi.

Razlog ove posjete je obilježavanje Međunarodnog dana djeteta,  tradicionalanom  i  važnom  prazniku u Turskoj. Na ovaj dan 1920. godine osnivač moderne Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, na Narodnoj skupštini poklonio je djeci zemlju, a od tada sva djeca Turske širom svijeta obilježavaju ovaj dan, sa prijateljima iz mnogih zemalja koji su njihovi gosti tokom mjeseca aprila. Učenici OŠ Lukavac Grad jedini su iz BiH koji prisustvuju centralnoj manifestaciji na sam Dan djeteta 23. aprila.

U nastavku pogledajte nastup lukavačkih osnovaca koji je zabilježila TRT Avaz:

Komentari