Osnovna škola Lukavac Grad boravila je u posjeti Internatu “Emmaus” u Srebrenici, u okviru uspješno realizovanog  projekta u martu ove godine. Cilj posjete bio je druženje i međusobno upoznavanje djece i učenika ove škole sa korisnicima internatskog smještaja u Srebrenici.

Desetodnevnim aktivizmom u trajanju od 5 do 15 marta, Osnovna škola Lukavac Grad obilježila je  Međunarodni Dan žena, te na takav način dala svoj doprinos jačanju uloge žene u društvu uopće.

-Naš cilj je bio promovisanje dostignuća, rezultata rada i uspjeha žene u različitim segmentima djelovanja, ali i ukazati na poteškoće s kojima se žene susreću te se ove godine pristupilo sasvim drugačijem obilježavanju ovoga praznika. U okviru ovoga programa pored nekoliko psiho – edukativnih radionica kreativnog karaktera, predavanja, kulturnih i javnih djelatnosti, aktivnosti humanitarnog karaktera upriličena je i posjeta Internatu „Emmaus“ u  Srebrenici, rekla je Ismeta Džibrić, nastavnica bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti i koordinatorica projekta.

Ideja za posjetu potekla je prilikom ranije posjete ovom  internatu u novembru 2017. godine, kada je nastavnica Ismeta Džibrić  dobila informacije o aktivnostima i načinu rada, broju djece, uzrastu i porodici iz kojih dolazi 57 učenika i učenica uzrasta od 11 do 18 godina.

Inače,  učenici VI, VII,VIII i IX razreda pripremili su radionice pod nazivom „Čitaj – promjeni svijet“, a iste su bile prilagođene uzrasnoj dobi djece te su se odvijale putem čitanja književno-umjetničkih tekstova različitog žanra.

Inače, za ovu priliku svakom djetetu smještenom u internatu pripremljen je prigodan poklon koji su ranije djeca,  uposlenici,  menadžment škole i roditelji pripremili za svako dijete pojedinačno kao mali znak pažnje,  uz slatkiše školski pribor, odjeću i namirnice za kuhinju u kojoj su nakon zajedničkog ručka razgovarali u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi. Pored posjete internatu upriličena je posjeta i Dnevnom centru u Zvorniku te dječjem vrtiću  Poletarac u Srebrenici gdje su djeca također obradovana prigodnim poklonima.

Komentari