Učenici Osnovne škole „Lukavac Mjesto“ iz Lukavca organizirali su Prvi proljetni sajam humanitarnog karaktera.

Naime, oni su ispred škole izložili i prodavali rukotvorine koje su izradili u okviru kreativnih radionica podržanih od strane NVO „World Vision“, a u svrhu prikupljenja novčanih sredstava za oboljelog učenika i njihovog školskog drugara Elnura Numanovića.

-Do sada smo imali nekoliko akcija prikupljanja pomoći za Elnura, međutim, ovo je naš prvi proljetni sajam. Trudit ćemo se i u buduće da organizujemo sajmove kako bismo pomogli Elnuru ali i bilo kojem drugom učeniku naše škole. Potreba je puno, ali svi se zaista trude da daju svoj doprinos onoliko koliko mogu. Mi u školi imamo zajednički cilj a to je da pomognemo nekome u našoj lokalnoj zajednici, kazala je Lejla Sejdinović, predsjednica Vijeća roditelja u O.Š. „Lukavac Mjesto“.

Profesorica bhs jezika i književnosti, Indira Davidović, izrazila je svoje zadovoljstvo dosadašnjim odzivom, ali i nadu da će ovaj sajam preći u tradiciju.

-Drago mi je da su mnogi ovdje s nama kako bi podržali jednu zaista predivnu akciju. Roditelji su se zaista angažovali, djeca su dala sve od sebe i zadovoljni smo odzivom, istakla je Davidović.

Veliki doprinos u realizaciji projekta dala je i NVO „World Vision“ koja u ovoj školi djeluje već šestu godinu. Kako ističe Nina Zupan, koordinatorica za područje općine Lukavac, u fokusu ove organizacije jeste dobrobit djece stoga se rado odazivaju sličnim projektima.

– Zaista, zadovoljstvo nam je da možemo pomoći na bilo koji način. Dva su strateška pravca u kojima djelujemo: zaštita djece i obrazovanje. Kada je u pitanju ovaj prvi proljetni sajam,on je podržan od strane grupe za dobrobit djece koja djeluje na području općine već nekoliko mjeseci, ističe Zupan.

Proljetni sajam posjetio je i općinski načelnik, Edin Delić, koji je mališanima i menadžmentu škole čestitao na odličnoj organizaciji i ovoj humanoj akciji.

-Ovo su dirljivi trenuci. Djeca u školi su se organizovala da pomognu svom školskom drugaru koji boluje od neizlječive bolesti i sa namjerom da pomognu njegovoj porodici. Ova djeca su danas poslala pravu poruku i pokazala s jednu empatiju koje je jako malo u našem društvu danas. Uistinu sam očaran onime što sam danas ovdje vidio. Mislim da su ova škola i nastavno osoblje pokazali jednu razinu humanosti i nadam se da ćemo i dalje biti u poziciji da promoviramo ovakve vrijednosti, dodao je Delić.

Inače, Elnur Numanović je učenik 5. razreda i boluje od bulozne epidermolize (EB), rijetkog i neizlječivog genetskog oboljenja kože, te mu je svakodnevno potrebna posebna njega što iziskuje velika materijlna sredstva.

-Elnur trenutno tri puta mjesečno ide u Tuzlu: hematologu, gastroenterologu i genetičaru. Ima poseban režim i ishranu, ali je krenulo na bolje. Mogu samo reći hvala O.Š. „Lukavac Mjesto“, jer ovo nije prvi put da nam pomažu. Nastavnici zaista rade sve što mogu da nam pomognu i oni su mu poput drugih roditelja, a zbog njegove bolesti prilagođen mu je i  nastavni program, kazala je Sanela Numanović, Elnurova majka.

Učenici su ovom akcijom još jednom pokazali humanost i veliko srce,a sajam je otvoren do 15 sati.

Komentari