Tuzlanski kanton nastavlja sa trendom povoljne epidemiološke slike, pa tako već 13 dana nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Do današnjeg dana testirano je 3470 osoba, a njih 84 bilo je zaraženo ovim virusom. Devet osoba se trenutno liječi od COVID-a 19, od kojih je jedna hospitalizirana na UKC-u Tuzla, a osamse nalazi u kućnoj izolaciji. Od pojave pandemije zabilježena su i dva smrtna ishoda.

Autor: Dino Dropić

I dalje nema pozitivnih u TK na COVID-19. U 24 sata testirano je 216 osoba. Ako tome dodamo sve veći broj oporavljenih, da se zaključiti da imamo povoljnu epidemiološku sliku u TK. Resorna kantonalna ministrica je istakla značajan broj osoba oporavljenih od Kovida 19, a njih je 70.

“ Od početka testiranja pa do danas imali smo ukupno 3470 ispitanih, odnosno testiranih uzoraka, od čega u protekla 24 sata 216 uzoraka i opet niti jedan pozitivan uzorak. Dakle, kada govorimo o ukupnom broju pozitivnih na području Tuzlanskog kantona od 27.3. pa do danas imali smo 84 slučaja. Trenutno aktivnih pozitivnih na kantonu je i dalje 9. Broj otpuštenih iz bonice, oporavljenih je 26. Broj oporavljenih iz kućne izolacije je 46, 1 premještaj u druge kantone radi nastavka liječenja i 2 smrtna ishoda”, rekla je Dajana Čolić ministrica za zdravsvo Tuzlanskog kantona.

Smanjen je i broj žarišta. Od pojave prvog slučaja zaraze, izrečene su mjere izolacije za više od 360 osoba.

“Još uvijek imamo jednu hospitaliziranu osobu na UKC-u Tuzla i 8 pozitivnih u kućnoj izolaciji. Kada je riječ o klasterima, aktivni su nam klasteri centra za srce, klaster Srebrenik i klaster Sapna sa istim ciframa kao jučer. Još sam ostala dužna da kažem da je broj osoba kojima su izrečene mjere izolacije na našem kantonu sa današnjim datumom 367”, istakla je Čolić.

Iz Kriznog štaba ministarstva za zdravstvo Tuzlanskog kantona apeluju još jednom na sve građane da se pridržavaju svih mjera i preporuka,a to su upotreba maske i rukavica, držanje fizičke distance od metar i po te redovna dezinfekcija i pranje ruku sapunom i toplom vodom. Sve s ciljem zaštite zdravlja i života građana.

Izvor: RTVTK

Komentari