U okviru implementacije projekta hitnog oporavka od poplava u BiH, na području općine Lukavac realiziraju se dva značajna projekta, a koji se odnose na radove na sanaciji lokalne infrastrukture.

Jedan od tih projekata je i izgradnja pješačkog mosta „Sajla“ na rijeci Spreči, koji povezuje mjesne zajednice Modrac i Bokavići. U ponovnu izgradnju ovog mosta bit će investirano 187.083 KM, a sredstva su obezbijeđena preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

-Nakon formalnih problema na početku, a uz veliki angažman tima iz općine, koji ovim putem želim pohvaliti, u posljednje dvije sedmice završena je dopuna dokumentacije koja nas je kočila, pa su radovi počeli sa nekih desetak dana zakašnjenja. Uvjeren sam da će ovaj most koji će povezati mjesne zajednice Modrac i Bokavići, doprinjeti da se te veze pojačaju. Mislim da je ovaj most, na nekoj emotivnoj razini, zaista utkan u sjećanje nas Lukavčana. Nažalost, to neće više biti „Sajla“ nego čvrsti most, kazao je načelnik općine Lukavac, Edin Delić koji je danas posjetio gradilište zajedno sa mještanima.

Mještani sa posebnim zadovoljstvom ovih dana posmatraju izvođenje radova. Među njima je Nahil Ćosić iz mjesne zajednice Modrac, kojem je u posljednjim poplavama zajedno sa ovim mostom uništena i vodenica.

-Za svojih 65 godina ne pamtim kad je ovaj most urađen. Više to neće biti sajla, nego čvrsti most, a što se tiče nas mještana, njegova izgradnja će nam mnogo značiti. Ovdje smo ašikovali, dodvoravali se jedni drugima i tu su bila česta druženja. Čekali smo tri godine da se nešto uradi, da se nešto pokrene otkako je ovaj most srušen u poplavama. Sada očekujemo bolji život i saradnju na još većem nivou između nas, mještana ove dvije mjesne zajednice, odnosno, komšija i prjatelja, priča nam Ćosić.

Inače, radovi na izgradnji „ovog mosta trebali bi biti okončani za manje od dva mjeseca.

Komentari