Konačna odluka o tome hoće li školska godina početi online ili u školskim klupama za učenike osnovnih i srednjih škola  na području Tuzlanskog kantona trebala bi biti donesena sedam dana prije 1. septembra. Sve i dalje uslovljava pandemija koronavirusa.

 

Globalna pandemija koronavirusa ostavila je trag i na obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. Jedino što je u ovom trenutku izvjesno je da je početak nove školske godine planiran 1. septembra. I dalje je neizvjesno na koji način. U Ministarstvu obrazovanja su zagovornici tradicionalnog odvijanja nastave.

– Još uvijek ne možemo doći do konačnog zaključka i reći kako će nastava da ide ove školske godine. Razrađujemo tri-četiri scenarija kako bi mogla da teče naredna školska godina – kaže Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK-a.

Školarci se raduju početku nove školske godine i povratku usvajanju znanja, kao i druženju s drugarima, dok su mišljenja njihovih roditelja, pogotovo osnovaca podijeljena. Zbog i dalje usložnjene i nestabilne epidemiološke situacije neki od roditelja izražavaju zabrinutost, dok su stručnjaci stava da ćemo doživjeti generacijsku katastrofu i da će djeca ostati neobrazovana.

– Zagovaram povratak djece, studenata, srednjoškolaca u školske klupe, jer je deplasirano onemogućavati im da idu u školu i na taj način ih, navodno, poštedjeti, a s druge strane dozvoljavati im da se okupljaju u kafićima i tamo bez ikakve kontrole rasijavaju uzročnike Covida-19 – ističe epidemiolog prim. dr. Željko Ler.

Vlada Tuzlanskog kantona i ove će godine podržati neka od deficitarnih zanimanja u srednjim školama na ovom području. Najveći interes ove školske godine vlada za zanimanje zavarivača. Među najpoželjnijim srednjim školama su Medicinska i Elektrotehnička, dok su budući srednjoškolci kao i nekoliko prethodnih godina najslabiji interes iskazali za gimnazije.

Komentari