Azra Hajrić i njena devetogodišnja kćerka Alma ubijene su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se 7. decembra dogodila u Novom Travniku. One su žrtve pijanog vozača Nermina Rustempašića koji je Azru, njenu kćerku Almu i još troje djece pregazio automobilom. U krvi je u tom trenutku imao više od tri promila alkohola što je mjerna jedinica za otprilike dva popijena litra vina ili pola litra žestokog pića.

Rustempašić je samo jedan od vozača u našoj zemlji koji se nije libio nakon opijanja sjesti za volan. Pod uticajem alkohola su za volan samo tokom proteklog vikenda u Tuzlanskom kantonu sjela 34 vozača, a osam njih je bilo toliko pijano da su, nakon alkotestiranaj zadržani na trežnjenju. No strašna istina je, da je ova brojka daleko veća, jer ne budu svi vozači zaustavljeni u toku vožnje. Podaci prikupljeni u Ministarstvu unutašnjih poslova TK zabrinjavajući su.

„Prilikom kontrole učesnika u saobraćaju tokom prethodnih jedanaest mjeseci zatečeno je 2666 vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola što je izuzetno zabrinjavajuće. To je povećanje za nekih 18% u odnosu na isti period prošle godine. Ovdje treba napomenuti da je 628 vozača imalo preko 1,5 promila alkohola u krvi i Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja striktno propisuje da policajci u takvoj situaciji lice isključuju iz saobraćaja, lišavaju slobode, dovode u službene prostorije gdje se zadržavaju do 12 sati, odnosno do otrežnjenja“, izjavio je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP –a TK.

Loša zakonska regulativa za posljedicu ima ponavljanje prekršaja koji u konačnici mogu rezultirati tragedijom kakva je ona u Novom Travniku. S druge strane, iako je izmijenjen Zakon, kojim su povećane kazne, te novčane sankcije, to nije dalo rezultate u Tuzlanskom kantonu. Broj “povratnika” u prekršaju je povećan u svim oblastima, a u pojedinim je riječ čak i o višestrukim povratnicima. Da su ove mjere nedovoljno efikasne svjesni su i policajci, no za njihovo pooštravanje zakonom su im ruke vezane.

„Podaci koje smo iznijeli ukazuju na to da naši vozači jednostavno ne prezaju od tih kazni. Da li su one male obzirom da zakon o osnovama bezbijednosti saobraćaja predviđa da se kazna može platiti u iznosu od 50% one koja je izrečena ako se plati u roku od osam dana“, kazao je Šarić.

 

Iako je broj u nesrećama smrtno stradalih osoba u toku 11 mjeseci ove godine smanjen u odnosu na isti period prošle godine, ne ohrabruje podatak da je zabilježeno 2866 saobraćajnih nezgoda što je za 6,6% više nego u istom periodu prošle godine. U ukupnoj statistici povećan je i broj nezgoda uzrokovanih vožnjom u pijanom stanju. Treba napomenuti da je po Krivičnom zakonu FBiH za osobu koja u alkoholiziranom stanju usmrti pješaka predviđena kaza zatvora od jedne do dvadeset godina.

 

Komentari