Zbog trenutne epidemiološke situacije u TK su pooštrene higijensko epidemiološke mjere.

 

Novina u odnosu na ostatak Federacije odnosi se na dozvoljeni broj osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Vlada Tuzlanskog kantona prošle sedmice je usvojila nove naredbe kojim se veća okupljanja dopuštaju uz uslov da prisutni imaju negativan antigenski ili PCR test, odnoso potvrde o prebolovanom COVID-u ili o vakcinaciji.

Broj zaraženih korona virusom i dalje je u porastu. Širenje virusa moguće je spriječiti poštivanjem propisanih epidemioloških mjera i vakcinacijom. U TK su se odlučili uvesti mjere koje su postale praksa u većini evropskih zemalja, a koje se odnose na zatvorene prostore gdje se okupljaju veće grupe ljudi. Za razliku od Federalnog, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je uveo restriktivnije mjere.

Novina je da je za sva veća okupljanja potrebno posjedovcanje određenih potvrda, negativan antigenski ili PCR test, odnoso potvrde o prebolovanom COVID-u ili o vakcinaciji.

Svaki ugostiteljski objekat mora imati angažovane Covid redare, koji će pratiti poštivanje svih propisanih mjera. Iz inspekcija pojašnjavaju da se testiranja mogu vršiti samo u registrovanim laboratorijama.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da su proteklih dana pojačali aktivnosti nadzora. U proteklih 10-tak dana izvršeno je 36 inspekcijskih nadzora, 6 je subjekata bilo u prekršaju, a izdali su 18 prekršajnih naloga u iznosu od 27 hiljada KM.

S obzirom da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i pooštravanja mjera, inspekcije će i u narednom periodu vršiti pojačati kontrole. Kazne za nepridržavanje mjera, u zavisnosti da li su u prekršaju fizički ili pravni subjekti, kreću se od dvije do 10 hiljada KM.

Komentari