Vlast u TK još uvijek nije formirana, a nakon što i to konačno bude završeno, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, uslijedit će analiza rada direktora u javnim ustanovama, preduzećima i agencijama.

Najviše direktorskih pozicija u ovom kantonu ima PDA koji je proizašao iz unutarstranačkih sukoba koji su se početkom ove godine dogodili u Stranci demokratske akcije (SDA).

Na direktorske pozicije u TK i dalje se postavljaju članovi PDA, pa je na posljednjoj sjednici Vlade TK zvanično za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli imenovan Muhamed Šadić.

Šadić je kadar PDA, a na posljednjim izborima osvojio je 1.290 glasova te nije uspio sjesti u poslaničku klupu Skupštine TK.

Na poziciju je imenovan nakon smjene Amela Mehanovića koji  u direktorskoj fotelji nije ostao zbog činjenice da se nije želio priključiti PDA, iako je pretrpio ogromne pritiske.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, PDA u javnim ustanovama, centrima ili agencijama u TK ima blizu 50 direktora.

Sada je veliko pitanje da li će svi, ili većina njih, biti smijenjeni nakon formiranja vlasti u ovom kantonu, koju će predvoditi Socijaldemokratska partija (SDP).

PDA bi po svemu sudeći uskoro mogao biti na velikim mukama, jer su u nekoliko navrata iz DF-a i Naše stranke ponavljali da će se nakon formiranja vlasti boriti za depolitizaciju direktorskih pozicija. Istog stava su i sve ostale političke partije okupljene u građanskom bloku kojeg predvodi SDP.

Kako saznajemo, u narednom periodu u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH će biti izvršena detaljna analiza rada direktora, a oni koji ne zadovolje kriterije tek zagrijane fotelje morat će napustiti.

Komentari