U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednja 24 sata testirano je 259 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 65 osoba. Najviše novootkrivenih slučajve zaraze koronavirusom je zabilježeno u Tuzlii Kalesiji (21).

 

U Banovićima je potvrđeno 12 slučajeva zaraze korona virusom dok je u Živinicama registrovano pet. Dvije osobe pozitivne na COVID-19 su sa područja Srebrenika dok je po jedan slučaj evidentiran u Doboj Istoku, Gračanici, Lukavcu i Sapni. Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata evidentiran je jedan smrtni ishod osobe koja je bio pozitivna na COVID-19, a u pitanju je osoba sa komorbiditetima starije životne dobi iz Sapne. Sa današnjim danom broj aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 561, dok se ukupno 357 osoba vode kao oporavljeni pacijenti.

 

Trenutno je u UKC-u Tuzla hospitalizirano ukupno 55 pacijenata pozitivnih na COVID-19 (dvije osobe na respiratoru), dok se njih 506 nalazi na kućnom liječenju odnosnoi izolaciji i njihovo se stanje prati. Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 696. Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas su potvrđena 947 slučajeva zaraze. Nadležni i apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke.

Veliko pogoršanje epidemiološke situacije: U BiH u posljednja 24 sata 310 zaraženih

U Bosni i Hercegovini danas je registrovano 310 novozaraženih koronavirusom, potvrđeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija. U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo. U Federaciji BiH do sada su testirana 65.694 uzoraka, a “COVID-19” je potvrđen kod 3.320 osoba, kod 1.672 žene (50,36 posto) i 1.648 muškaraca (49,64 posto) Do danas je u Federaciji BiH oporavljeno 1.425 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1.822 slučaja pozitivna na “COVID-19”. Od 73 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 47 osoba je muškog (64,38 posto) i 26 ženskog spola (35,62 posto). Što se tiče starosne strukture, 50 preminulih pacijenata (68.5 posto) je imalo više od 65 godina.

Danas je u RS registrovano još 114 osoba pozitivnih na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke Na području Republike Srpske u protekla 24 časa testirane su 582 osobe i kod 114 osoba utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke pozitivna na koronavirus. Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, danas je rekao da je u velikom broju opština došlo do velikog pogoršanja epidemiološke situacije iz različitih razloga, ali da su to u svakom slučaju nepoštivanje propisanih mjera kao što su fizička distanca i nošenje zaštitne opreme.

“Najveći rizik su okupljanja građana”, kazao je Zeljković apelujući na građane da se pridržavaju mjera. Preporuke Instituta su obavezno držanje fizičke distance od dva metra, korištenje maski u zatvorenom prostoru kao i na otovorenom ukoliko se radi o kontaktu s drugim osobama. Maska se mora nositi pravilno, odnosno prekrivati nos i usta i prijanjati uz lice. “Apelujemo na građane da budu svjesni činjenice da je najveća odgovornost na svakom pojedincu”, kazao je Zeljković i dodao da moramo sačuvati kapacitete u zdravstevnim ustanovama.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu, rekla je da je u RS-u do sada 40.970 testiranih, a da je za 3.032 osobe utvrđeno da su pozitivne. Preminulo je 138 osoba, a oko 52 odsto se opravilo. Pozitivni slučajevi danas su zabilježeni u 28 opština i gradova, a najviše slučajeva zabilježeno je u Banjaluci 27, Zvorniku i Bijeljini po 12 te Trebinju 10. Među oboljelima najviše je osoba starosti od 30 do 64 godine. U UKC RS hospitalizovano je 47 osoba od čega su dvije osobe na respiratoru, dok je u ostalim bolnicama 131 osoba hospitalizovana.

“Nalazimo se u fazi u kojoj građani ne treba da razmišljaju da li je virus oslabio ili ne, nema naučnih dokaza u prilog tome, virus je nepredvidiv i niko ne može da tvrdi kakvu kliničku sliku će izazvati”, kazala je Jelena Đaković Dević. Predstavnici Instituta imaće sastanke s epidemiolozima iz lokalnih zajednica, a u narednom peridu moguće su restriktivnije mjere u lokalnim zajednicama gdje je nepovoljna epidemiološka situacija.

Komentari