Od 11. do 13. maja, Lukavac će biti centar okupljanja oko 150 izlagača iz deset zemalja te velikog broja posjetilaca, kako iz naše zemlje, tako i regije. Tradicionalni lukavački sajam turizma i ekologije i ove godine biće održan na istom prostoru u sportskoj dvorani na 2.000  kvadratnih metara zatvorenog i 1.500  otvorenog prostora. Po prvi put, ove godine imenovan je i organizacioni odbor Sajma.

Sadržaj i ponuda ovog jubilarnog 15. po redu sajma bit će obogaćeni i segmentom ekologije koja je nezamjenjivi pratilac turizma, najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji. Općina Lukavac u narednom periodu planira investirati značajna sredstva u ekologiju i zaštitu okoliša. Tradicionalni sajam „List“ je u skladu s tim  proširen na dodatni segment- ekologiju. Osim toga, programski sadržaj obuhvatit’ će ovu i više nego značajnu tematiku za našu opštinu.

Izlagači iz BiH, zemalja regije i svijeta imati će priliku predstaviti svoje turističke ponude i potencijale velikom broju posjetilaca.

-Za ovih 15 godina kroz lukavački sajam prošle su stotine hiljada izlagača, učesnika i posjetitelja. Ovogodišnji partner sajma bit će Turistička organizacija “Zlatibor” gdje ćemo imat ćemo priliku da pratimo njihove prezentacije i promocije tokom sva tri dana sajma, kazao je Nuhanović.

Prema dosadašnjim iskustvima, ali i riječima organizatora, ovaj Sajam možemo svrstati u red vodećih, ali i jako dobro organizovanih sajmova u BiH. izlaganje učesnika iz mnogih zemalja, pokazuje da se radi o respektabilnoj manifestaciji, koja je za ove godine pridobila povjerenje, ali i privukla pažnju mnogih.

Očekujemo izlagače iz 11 zemlja svijeta, među kojima su Indonezija, Turska, Albanija i Mađarska, ali i mnoge druge, dodao je Nuhanović.

Na oko 3.500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, pored izložbenog dijela, predviđeni su i brojni prateći sadržaji, među kojima i prezentacijski dio udruženja i organizacija iz oblasti ekologije koje će prezentirati svoje projekte, a u kojima će moći učestvovati svi posjetioci.

Ove godine smo željeli privući pažnju građana i da ostvarimo saradnju između kompanija i građana, te da svi zajedno spuštamo barijere velikih kompanija koje značajno utiču na zagađenje okoliša i te barijere usmjeravamo ka jednom sinergijskom i zajedničkom kretanju kako rješavati te probleme – kazao je Aziz Čačković predsjednik Organizacionog odbora Sajma.

Prema riječima direktora Nuhanovića, ovaj sajam jedan je od rijetkih specijaliziranih sajmova u BiH koji ima prefiks ekologije i turizma. Programom će biti obuhvaćene i tradicionalne aktivnosti, kao što su: festival zdrave hrane, biciklijada, spremanje kotlića, te muzičko iznenađenje za mlade predviđeno posljednjeg dana Sajma. Ulaz za posjetioce bit će besplatan.

Komentari