U Bistarcu će 18. aprila biti otvoren adaptirani Centar za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama u učenju. Novčana sredstva, materijal za adaptaciju i opremu donirali su humani ljudi i oganizacije od kojih korisnici i dalje ovise. Na tretmanu u ovom Centru je trenutno 86-oro djece, 30-oro je na listi čekanja a svakim danom pristižu i nove prijave. 

Radovi na adaptaciji Centra za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama u učenju privode se kraju. Da su korisnici tretmana u ovom Centru prepušteni humanosti građana i organizacija pokazuje i ovaj primjer. Novac za adaptaciju prikupljan je skoro godinu dana, a Općina Lukavac je područnu školu u Bistarcu ustupila na korištenje.

Centar za ranu intervenciju “Mali svijet” uskoro useljava u nove prostorije

“Ključni donatori su bili World Vision, Rotary klub, privrednici su se takođe odazvali, građanstvo u velikom broju. Ja mogu reći da je ovo bio jedan zajednički projekat koji je ujedinio sve segmente društva”, kaže Amra Fatušić, predsjednica Udruženja Mali svijet.

“Ovaj Centar naš je okrenut prema najmlađoj populaciji, prema onima koji još ne dođu do doktora. Meni je drago da sam bio dio te priče. To je jedna od najljepših stvari koju možete kao načelnik doživjeti i radujemo se otvaranju”, rekao je Edin Delić, načelnik Opštine Lukavac (SDP).

Mališani  koji će biti korisnici tretmana u ovom Centru su starosti od 18 mjeseci do 11 godina života i sa područja su Tuzlanskog kantona.  Trenutno ih je više od stotinu i konačno će imati adekvatne uslove za tretman.

“Da omogući mome sinu i njegovim drugovima i drugaricama da se puno brže, kvalitetnije socijaliziraju, razvijaju, uče. Što ja kažem, idemo ka onom cilju, a moj cilj koji sanjam skoro svake noći je da mi moj sin kaže volim te tata”, kaže Vedad Pašić, otac djeteta sa autizmom.

Sa djecom će u ovom Centru raditi defektolozi svih usmjerenja, logopedi, socijalni radnici. Za rad Centra u budućnosti neophodna su novčana sredstva.  Trenutno pomažu evropske organizacije, roditelji doprinose skromnim iznosima na mjesečnom nivou, ali to je kratkoročno rješenje. Nadaju se da će u budućnosti predstavnici vlasti imati sluha i pomoći im u opstanku.

FTV/Tuzlarije.net

Komentari