U naselju Sižje u Lukavcu izgrađeno je spomen-obilježje za 39 mještana koji su kao pripadnici VRS izgubili živote u proteklom ratu.

 

Pored imena i fotografija boraca, na spomen ploči nalaze se i imena tri civilne žrtve rata, saopšteno je iz Opštinske uprave Petrovo.

Predsjednik Vijeća mjesne zajednice Sižje Ljuban Kulišić rekao je da je gradnja spomenika počela 2013. godine, spomen-ploča je izrađena 2014, a postavljena tek 2019. godine.

– Sa osveštanjem spomenika čekalo se sve do sada zbog problema oko legalizacije njegove gradnje – izjavio je Kulišić z SRNA-u tokom jučerašnjeg osveštanja.

On je naveo da, u odnosu na broj stanovnika, Sižje ima najveći broj poginulih boraca od svih ozrenskih sela.

Sredstva za izgradnju spomenika prikupili su mještani, a pomoć od 2.000 KM obezbijeđena je iz budžeta susjedne opštine Petrovo.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković poručio je da treba praštati i nastaviti živjeti u miru.

– Da se nikad ne ponove strahote posljednjeg rata, koji ni jednom narodu nije donio dobro – izjavio je Petković.

Počast i cvijeće na spomenik su položili predsjednik Skupštine opštine Petrovo Zoran Blagojević, članovi porodica poginulih, kao i predstavnici Opštinske boračke organizacije Petrovo.

Prije izbijanja ratnih sukoba, na prostoru Sižja, koje teritorijalno pripada federalnoj opštini Lukavac, bilo je 720 domaćinstava.

Na svoja ognjišta se nakon rata, do danas, vratilo oko 180 stanovnika, uglavnom starijih lica.

Izvor: SRNA

Komentari