Dani Purče bosanskog - Izložba fotografija - Foto: Lukavacki.ba

UG “Purča bosanski” Puračić u okviru 8. dana Purče bosanskog u srijedu je upriličilo predstavljanje knjiga autora Mehmedalije Bektića i autorice Anđelke Spasojević, a tokom manifestacije otvorena je izložba fotografija “Lukavački sedmičnik Trinaesti septembar” i dodjeljena povelja “Purča bosanski”.

Predstavljenje su knjige “Iskra u pepelu” autorice Anđelke Spasovjević i “Dječak iz pakla” autora Mehmedalije Bektića koji je za Lukavacki.ba rekao da je knjiga posvećena Srebrenici i da govori o stradanjima u periodu od 92. – 95.

Knjiga je izašla 2014. godine i posvećena je mojoj Srebrenici. Radi se o stradanju od 92. do 95., zatim govori o bolu koji preovladava nakon 1995. godine. Knjiga je podsjetnik, jedna opomena i jedna tužna srebrenička priča.” – rekao je Mehmedalija Bektić.

NVO Purča bosanski nastoji od zaborava otkinuti sjećanje na vojvodu Purču bosanskog, za osobu koja je živjela u 13. stoljeću i po kojoj je najvjerovatnije Puračić dobio ime. Manifestacija Dani Purče bosanskog održava se već osmi put i okviru ove manifestacije Purča bosanski organizovala je predstavljanje dvije knjige, a posebno zadovoljstvo je izložba fotografija bivše novinske ustanove Trinaesti septembar koju je svečano otvorio načelnik općine Lukavac – Edin Delić.

Meni je naročito dika i zadovoljstvo da možemo pogledati fotografije koje su postale nešto što je već bilo zaboravljeno, a koje su sačuvane u privatnim arhivama. Radi se o fotografijama bivše novinske ustanove Trinaesti septembar, dakle novinske ustanove koja osnovana 13. septembra 1964. godine, koja je u toku svoga rada sve do 1991. godine kada je prerasla u list Slobodna riječ štampala preko 1030 brojeva. Lukavac i područje općine Lukavac, svi oni ljudi iz obične kalse bili su zadovoljni kada su četvrtkom čitali ovu novinu. Trinaesti septembar okupio je brojne novinare sa ovog područja i današnja Radio-televzija Lukavac ustvari je elektronski nastavak nekada značajne i drage novine.” – rekao je Mihad Sakić.

U sklopu manifestacije dodijeljena je povelja Purče bosankog koje udruženje dodjeljuje svake godine, a ove godine dobitnik je Mirsad Hadžić autor emisije Putopisi u kojoj je odrađen  značajan dio u prezentaciji i afiramativnom predstavljanju puračke kulture i Purče bosanskog.

Gosti ovogodišnje manifestacije Dani Purče bosanskog bili su učenici OŠ Puračić.

 

Komentari