U prisustvu mještana Mjesne zajednice Tumare, predstavnika ministarstva za raseljena lica i izbjeglice FBiH, načelnika općine Lukavac Edina Delića, načelnika općine Petrovo svečano je pušten u promet novi asfaltirani put u Tumarama. Svoje zadovoljstvo nisu krili mještani ove povratničke mjesne zajednice, ali i njihovi predstavnici u Vijeću mjesne zajednice Tumare.

Svečanim presijecanjem vrpce mještani ozrenskog naselja Tumare juče su ozvaničili završetak radova na asfaltiranju dijela puta kroz centar sela. Asfaltirano je 900 metara, a sredstva za ovaj projekat obezbijedilo je federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica uz sufinansiranje od strane opštine Lukavac.

Kako je istakao Ljubiša Mijatović, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Tumare, mještani su prije nekoliko godina uradili projekat za asfaltiranje 6,4 kilometra puta na pravcima Rosulje – Tumare i Tumare – Panjik. Ranije je asfaltiran kilometar od planirane dionice, tako da im još predstoji iznalaženje mogućnosti za preostalih 4,5 kilometra.

„Ovo što je sada urađeno znači nam puno. Nismo zadovoljni u smislu da smo riješili problem ali je bitno da smo krenuli u rješavanje problema i sada ne smijemo stati. Moramo se asfaltnim putevima povezati sa Panjikom i sa Brijesnicom, da bi se ovdje život mogao nastaviti“, rekao je Mijatović, zahvalivši finansijerima ovog projekta i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da dođe do njegove realizacije.

Naglasio je da u Tumarama, srpskom povratničkom naselju koje administrativno pripada opštini Lukavac, trenutno živi 60 domaćinstava odnosno oko 120 stanovnika.

Svečanosti u Tumarama prisustvovali su i načelnici opština Petrovo i Lukavac Ozren Petković i Edin Delić sa saradnicima.

Prema projektu odobrenom od strane Federalnog  ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, za asvaltiranje puta u dužini od oko 900 metara u MZ Tumare ovo ministarstvo je izdvojilo oko 55 000 KM. U sufinansiranju projekta sa 20000 KM učestvovala je  i Općina Lukavac.

Komentari