U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Centru za kulturu, održana je svečana Akademija u organizaciji općine Lukavac.

 

U sklopu Akademije održan je historijski čas i tematski kulturno zabavni program.

Na svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnosti lukavački zvaničnici govorili su o značaju 1. marta.

-Bosna i Hercegovinu je kroz historiju teško funkcionisala, ali je uvijek  trajala. Trajala je zato što ima smisla za njeno postojanje zato što su građani u takoj ranjenoj Bosni pronalazili svoj idenitet pronalazili vjeru da se na takav način treba voditi život. Bosna će na takav način preživjeti i nastaviti postojati. Ova manifestacija je prilika da na neki način popunimo prazninu, i ja ovom prilikom pozivam da razmislimo o tome da je potrebno zavoljeti ovu zastavu, ovaj reljef, zavoljeti ove naše ljude i da je potrebno govoriti mladim, koliko god je nesavršena naša Bosna i Hercegovima, mi druge domovine nemamo, izjavio je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Pored referata kojeg je pročitao načelnik Delić, tokom akademije održan je historijski čas magistra Semira Hadžimusića, a manifestacija je propraćena kroz bogat kulturno-zabavni program uz Vladu Keroševića dekan Akademije dramskih umjetnosti UNTZ, Šejlu Glinac i Elvisa Sivčevića (violina i gitara) i hor GKUD Lukavac.

Komentari