U dvodnevnoj posjeti osnovnoj školi “Gnojnica” i našem gradu boravi grupa učenika zajedno sa nastavnicom Špelom Eržen iz osnovne škole “Naklo” iz Slovenije. Naime, riječ je o prvoj prijateljskoj posjeti tokom koje će đaci imati priliku da se bolje upoznaju i druže, te da predstave svoje škole u najboljem svijetlu, kao i kulturnu baštinu svojih zamalja.

Do saradnje ove dvije škole došlo je zahvaljujući upravo učenici Amini Tufekčić, koja se prije dvije godine odselila iz svog rodnog mjesta u Sloveniju gdje danas postiže zapažene rezultate u školovanju.

-Moja razredna nastavnica došla je na ideju da posjetimo moju bivšu školu u Gnojnici i da se upoznamo sa nasavnicima i učenicima. Mnogo su se radovali tome, jer sam u toj školi odrasla i stekla svoje prve prijatelje, kazala je Amina.

U znak zahvalnosti zbog toplog dočeka i dobrodošlice, gosti su se prisutnima predstavili tradicionalnim folklornim igrama, dok su domaćini organizirali prigodan kulturno-zabavni program i sportska takmičenja.

-Mi smo došli iz Slovenije kako bismo se susreli sa Amininim prijateljima iz Gnojnice, direktorom i njenim bivšim nastavnicima. Došli smo s namjerom da predstavimo slovensku kulturu i tradiciju i kako bi učenici osjetili bar mali dio naše kulturne baštine. Jako smo veseli zbog dočeka, a probali smo i neke specijalitete bosanske kuhinje. Jako smo zadovoljni-poručila je nastavnica Eržen.

Edin Halilović, direktor O.Š. “Gnojnica” izrazio je svoje zadovoljstvo  posjetom prijatelja iz Slovenije, te dodao kako se nadaju nastavku dobre saradnje ove dvije škole.

-Da naši učenici postižu dobre rezultate vani i da je sistem obrazovanja još uvijek odličan, jasno govori primjer naše nekadašnje učenice Amine Tufekčić koja postiže zapažene rezultate. Naime, upravo ti Aminini rezultati su zainteresirali njene nastavnike i Upravu škole da nas posjete i vide način na koji se radi u našim školama. Danas i sutra će oni biti naši gosti, a pored obilazaka škole i prisutva na časovima, organizovali smo i takmičenja u odbojci i fudbalu. U subotu ćemo obići i Tuzlu gdje ćemo posjetiti Slanu banjo, panonska jezera i Kapiju, te druge turističke i historijske znamenitosti, ističe  Halilović.

Prvi dan druženja protekao je uz pjesmu, igru i sportske aktivnosti, a u narednom periodu planirana je i uzvratna posjeta osnovaca iz Gnojnice gostima u Sloveniju.

Komentari