Broj korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu se konstantno povećava i već ih je stotine, a hrane je sve manje, izvještava Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

 

Još poraznije je da je čak više od 80 osoba na listi čekanja, jer hrane nema dovoljno za sve koji je trebaju. Zahvaljujući isključivo humanosti građana, ova Dječija javna kuhinja opstaje. Na Međunarodni dan djeteta, priča o Dječijoj javnoj kuhinji.

Otvorena prva dječija javna kuhinja u Lukavcu

Vesna je majka djeteta sa smetnjama u razvoju i supruga bolesnog muža. Jedini spas su pronašli u Dječijoj javnoj kuhinji gdje su, kaže, jedino naišli na otvorena vrata i po hranu dolazi bez obzira na vremenske uslove.

„Čovjek je na postelji. Pelene mu nemam, nemam pravo ni dobiti. Primanja nema, za penzije još nije. Da mi nije ove kuhinje, ne bih imala šta jesti“, kazala je Vesna Hrvanović, korisnica Dječje javne kuhinje, Lukavac.

Vesna je jedna od više stotina korisnika kuhinje. Za šest godina postojanja broj se drastično povećavao, a danas je više od 80 građana i na listama čekanja.

„Puno mi znači. Mala su primanja, penzija mala˝, navodi Ismet Morankić, korisnik Dječje javne kuhinje, Lukavac

„Ja nemam, recimo, nikakva primanja. Dobro mi dođe ta kuhinja, imam dijete sa poteškoćama, tako da nam dobro dođe to“, kazala je Meho Bajrić, korisnik Dječije javne kuhinje, Lukavac.

„Broj jako brzo raste. Mi sada imamo jako puno koji su na spisku čekanja, kojima ne možemo ni da dijelimo hranu, niti imamo toliku količinu hrane“, rekla je Selma Zukić, predsjednica Udruge altruista “Ruke prijateljstva”, Lukavac.

O apsurdu u zemlji govori činjenica da je osnivač ove kuhinje Udruženje altruista, čija predsjednica Selma koristi vlastite prostorije i plaćaju dio stanarine za magacin. Pomoći sa bilo kojeg nivoa vlasti nemaju. Postoji isključivo zahvaljujući donacijama privrednika, a najvećim dijelom običnih građana koji donose namirnice. Među korisnicima se, osim djece, nalaze i penzioneri, umjetnici i profesori, a iz kuhinje ne vraćaju nikog.

„Omladina, kaže, odlazi, pa kako neće odlaziti? Mi ćemo svi na kraju na kazan, prva ja, pa svi ostali. Malo će biti jedna kuhinja dječija. Vjerujte, otvorit će se dječijih kuhinja koliko hoćete, ako se ovako nastavi“, izjavila je Selma Zukić, predsjednica Udruge altruista “Ruke prijateljstva”, Lukavac.

Dok najugroženijim pomažu najviše obični građani, a Kuhinja u Lukavcu broji sve više članova, postavlja se pitanje do kada će vlasti sve ovo nijemo posmatrati?

Izvor: BHRT

Komentari