U Poljicu planirana je realizacija generacijskog projekta i izgradnja “Nacionalnog parka sjećanja, ponosa i ljudskih vrijednosti BiH”.

 

Bosna i Hercegovina se danas nalazi u jako teškom razdoblju. Kao nikada ranije, pod konstantnim pritiskom unutrašnjih i vanjskih ometajućih faktora došli smo u situaciju preispitivanja njene povijesti, nastanka, jezika, Ustava, njenih najviših zakonodavnih i odbrambenih instanci te granica i samog opstanka.

U samom vrhu države imamo osobe koje godinama kontinuirano, javno i bez ustručavanja, rade na njenom urušavanju. Konkretno i alarmantno, predstavljaju nas osobe koje veličaju genocid, stradanja, ratne zločince(p.s. grade im spomenike, nazivaju javne ustanove, ulice, trgove po njima), promovišu extremni nacionalizam, fašizam, kriminal, nemoral i laži te negiraju dokazane činjenice.

Naime, već duži niz godina među mladim entuzijastama i patriotama sa područja Općine Lukavac postoji ideja za realizacijom projekta “Nacionalni park ponosa, sjećanja i ljudskih vrijednosti BiH“.

Uslijed prethodno istaknutih društvenih, nacionalističkih, fašističkih, zdravstvenih i ekoloških problema u BiH i Općini Lukavac ideja je iz dana u dan rasla i razvijala se.

 

Konačno, u proteklih četiri mjeseca napravljen je uži stručni tim koji je bio zadužen za detaljnu izradu projektnog prijedloga te koordinaciju i realizaciju istog na terenu. Tim čini preko 20 stručnih osoba te udruženja sa prostora cijele BiH pod vodstvom pravnog nosioca – Udruženja planinara Svatovac 47.

Glavni cilj projekta očituje se kroz njegov naziv, tj. zasnovan je na očuvanju sjećanja te promociji ponosa i pozitivnih vrijednosti svih onih ličnosti koje su kroz različite sfere društvenog djelovanja i kroz historiju dale najviši doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine na njenom teritorijalnom, vojnom, odgojno-obrazovnom, kulturno-umjetničkom, naučnom ili sportskom planu.

Kroz viziju, “Nacionalni park sjećanja, ponosa i ljudskih vrijednosti BiH” će postati centralno turističko i historijsko mjesto na području šire regije koje okuplja sportske rekreativce, turiste, učeničke i druge ekskurzije te mjesto gdje se širi svijest o domoljublju, moralu, pravdi, altruizmu, historijskim činjenicama, filantropizmu i najboljim primjerima ljudskih vrijednosti koje dolaze iz BiH. Kroz misiju, razviće se postojeći ogromni potencijali izletišta “Svatovac i Srnica” uz izgradnju dodatnih kulturno – historijskih sadržaja (vezanih za nastanak i opstanak BiH) te brojnih zabavnih i sportskih sadržaja koji će potaći građane na duži i kontinuirani boravak u prirodi i u parku.

Ono što će biti posebno specifično za ovaj Nacionalni park, jeste činjenica da će u njemu svoje mjesto imati po prvi put u historiji i osobe koje nisu posebno politički, kulturno-umjetnički, sportski ili naučno javno profilisane ali koje su ostavile snažan pečat u našem društvu te poslale neprocjenjiv životni primjer o patriotizmu, istinskim životnim vrijednostima, upornosti, moralnom i radnom odgoju te humanosti i altruizmu.

Samo neki od primjera takvih osoba su: vojnik VRS-a Srđan Aleksić, srebrenička majka Hatidža Mehmedović, nana Fata Orlović, rudar Alija Sirotanović, djevojčica Mirsada Hadžić, poginuli navijači “Ljutih Krajišnika“- Vildan, Almir i Hasib, mali heroj Ismail Zulfić, nosioci svjetskih priznanja Irmela Peranović i Hasan Sejdinović, britanac koji se spalio zbog skretanja pažnje na ubijanje djece u BiH – Graham Bramford, Švedska novinarka Kristin Doktar koja je vratila “Nobelovu nagradu za mir” zbog dodjele iste dokazanom fašisti i negatoru genocida Peteru Handkeu.

Pored navedenih, svoje mjesto u parku će svakako naći i sljedeće osobe iz različitih oblasti društvenog djelovanja BiH: Izet Nanić i svih devet heroja, Ivica Osim, Safet Sušić, Dino Merlin, Kemal Monteno, Davorin Popović, Zdravko Čolić, Safet Isović, Beba Selimović, Mirza Delibašić, Josip Pejaković, Meša Selimović, Abdulah Sidran, Danis Tanović, Nazif Mujić, Zaim Muzaferija, Jasmila Žbanić, Salih Brkić, Kulin Ban, Husein kapetan Gradaščević, Alija Izetbegović, Muhamed Filipović, Džemal Bijedić, Bogić Bogićević, različiti reprezentativci, udruženja navijača te brojne druge osobe iz BiH i TK-a.

Svi prethodni, zbog svoje borbe, ljubavi prema BiH, iskrenih i konkretnih djela te samih ljudskih vrijednosti zaslužuju da se u našem društvu i šire spominju svaki dan te zaslužuju mnogo veće i značajnije mjesto u historiji BiH. O njihovom patriotizmu, veličini i djelima, sistemski planski i programski ćemo učiti našu djecu ali i sve one koji posjete BiH svaki dan!!!

Na području „Nacionalnog parka BiH“ naći će se i brojni turistički sadržaji, a samo neki od tih sadržaja su:

a) pored postojeća 4 spomenika, na dužini od 10km (Svatovac-Srnica) uradit će se još 3 veća spomenika kojim će se predstaviti historijske ličnosti iz političkog i odbrambenog života te sporta, umjetnosti i kulture BiH kao i tematske postavke vezane za Srebrenicu-genocid, Prijedor-bijele trake, Tuzlu-kapiju, Sarajevo-Markale, Višegrad-živu lomaču…

b) uređene staze sa markacijama za rekreativni i extremni biciklizam

c) staze za džoging i šetnju

d) uređen veći broj kamping zona sa pratećim zabavnim sadržajima (sportski tereni za mali nogomet, odbojku, stoni tenis, badminton.., šadrvani, stolovi, klupe, igraonice u prirodi-tobogani, kućice, klackalice, ljuljaške, adrenalinski park i sprave za nature workout, vidikovac, veliki šank šadrvani sa detaljno planiranom uslugom za osvježenja i poslastice te dr…)

U svemu navedenom vodiće se posebno računa o održavanju “Nacionalnog parka” te su u tom cilju već sada formirani timovi sastavljeni od različitih udruženja građana i JU koji će raditi po godišnjem rasporedu.

U saradnji sa ministarstvom obrazovanja i nauke TK-a biće planirane obavezne sistemske i programske posjete učenika navedenom parku. Planirana je i konkretna programska organizacija brojnih manifestacija u “Nacionalnom parku“ tokom godine uz prisustvo najeminentnijih ličnosti.

Neophodna finansijska sredstva ili budžet za realizaciju projekta je 427.000 KM, ovisno od brzine prikupljanja sredstava realizacija projekta će se podijeliti u II-III faze.

Stručni tim je već obavio nekoliko sastanaka i prezentacija projekta sa ministrima, direktorima i predstavnicima većih firmi, predstavnicima turističke zajednice Općine Lukavac i TK-a, fondacijama iz dijaspore, a u narednim mjesecima slijede i ostali.

Tokom svih prethodnih sastanaka naišli smo na opće oduševljenje i zadovoljstvo svih prisutnih, a ono što nas posebno raduje jesu obećanja za većom finansijskom podrškom projekta.

S obzirom na neophodna ukupna sredstva, period u kome se BiH trenutno nalazi, ovom prilikom tražimo i podršku svakog BiH patriote, a prije svih ostalih podršku naših sportskih ambasadora i dijaspore.

U ovom momentu možemo reći da se radi zaista o ogromnom i generacijskom projektu koji zahtijeva potpunu angažovanost, strpljenje i sabur te ako Bog da, isti će bez bilo kakve sumnje biti završen, navodi se u saopćenju, Odbora za “Park”.

 

Komentari