Sastanak općinskog načelnika sa direktorom Boxmarka - Foto: Lukavac.ba
Sastanak općinskog načelnika sa direktorom Boxmarka - Foto: Lukavac.ba

Općinski načelnik Edin Delić posjetio je jučer kompaniju Boxmark i razgovarao sa Matejom Bastićem, direktorom firme koja na području općine Lukavac posluje od februara prošle godne i od kada bilježi poslovne uspjehe.

Boxmark je jedan je od vodećih proizvođača visoko kvalitetnih kožnih sjedala za europsku automobilsku industriju i trenutno u pogonu u Lukavcu zapošljava 402 radnika. U Austriji i Argentini su stacionirane fabrike za proizvodnju kože, dok je u Meksiku, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni proizvodnja kožnih sjedala. Prema riječima Bastića, proizvodnja kože nešto manjeg obima započela je i u Kini, a proizvodnja sjedišta je krenula i u Rusiji.

Razgovaralo se o novim investicijima koje su dio plana ove respektabilne kompanije, podršci koju bi lokalna zajednica mogla pružiti, zapošljavanju nove radne snage koju Boxmark planira u narednom periodu, ali i o preprekama na koje nailaze strani investitori u našoj zemlji, koje realizaciju planova često dovode u pitanje.

Boxmark još uvijek nema odgovor od zvaničnih institucija u vezi inicijative da se smanje carinske stope koje se odnose na uvoz sirove kože iz zemalja van EU. Carinske olakšice bi u velikoj mjeri uticale na proširenje ove kompanije i nova zapošljavanja velikog broja radnika.

Načelnik EdinDelić istakao je da će Općina Lukavac pružiti podršku investitorima u realizaciji njihovih ideja, kako bi se stvorio povoljan ambijent za investicije i zapošljavanja, što je imperativ razvoja lokalne zajednice.

O kakvoj je svjetskoj klasi riječ, kada je u pitanju Boxmark, koja sjedala proizvodi i za avione i vozove, može se pogledati ovdje.

Komentari