Akcija "Stop grliću maternice" - Foto: Lukavacki.ba

Podjelom brošura i informativnih materijala u Lukavcu, nastavljene su aktivnosti u okviru obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice i akcije “Stop karcinomu grlića maternice” u Tuzlanskom kantonu.

Akciju su na terenu sprovodili članovi Udruženja Medicinskog fakulteta u Tuzli, “Medicus” koji su ovom prilikom ujedno i edukovali građanstvo o važnosti ranog otkrivanja ove vrste karcinoma.

-Cilj ovih akcija jeste podizanje svijesti o preventivnim ginekološkim pregledima i o ovoj opakoj bolesti ne samo na našem kantonu nego i cijeloj BiH. Ukoliko se određene promjene otkriju na vrijeme, to može dovesti do 100 postotnog izlečenja. Također, smatra se da je potrebno 10 do 12 godina da dođe do razvoja grlića maternice tako da se samo jednim pregledom godišnje taj karcinom može spriječiti, ističe Melisa Bandić, lider tima “Stop raku grlića maternice”.

Prema riječima Amele Alić, članice US “Medicus”, u našem društvu ova tema je još uvijek “tabu”. Međutim, u evropskim zemljama  koje imaju uređen zdravstveni sistem  situacija je drugačija.

-Švedska danas bilježi nula posto oboljelih ukoliko se izuzme 1 posto koji je vezan za migracije stanovništva u posljednjih godinu dana. Razlog tome su upravo redovni pregledi.  Ovdje je to još uvijek tabu tema pogotovo kod mladih i neudatih djevojaka. Također je bitno naglasiti da se taj karcinom javlja upravo u mlađoj životnoj dobi, najčešće od 25. do 50. godine, dodaje Alić.

Zvaničnih podataka o broju oboljelih na području općine Lukavac nema, ali postoji podatak da u TK na 100.000 stanovnika godišnje oboli 26 žena.  Međutim, ohrabrujuća je činjenica da je učestalost ove bolesti u našem kantonu smanjena za 7 posto.

Također, treba napomenuti da aktivnosti u okviru obilježavanja Sedmice prevencije karcinoma grlića maternice sprovodi Klinika za Ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u saradnji sa: Udruženjem ginekologa i perinatologa TK, Zavodom za javno zdravstvo TK, Ginekološkim službama Domova zdravlja i US “Medicus”.

Komentari