Članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH su na današnjoj 36. sjednici koja je održana u Lukavcu dali punu podršku Edinu Deliću, načelniku Općine Lukavac, zbog najavljenih pokušaja njegovog opoziva od strane lokalne organizacije SDA.

Na konferenciji za medije, prije početka sjednice Predsjedništva, Edin Delić je još jednom naglasio da je podrška rukovodstva SDP-a znak da on i njegovi saradnici u Lukavcu rade dobar posao.

-Razlog mog opoziva leži u tome što SDA nikada nije prihvatila svoj poraz u Lukavcu. Nema nijednog drugog razloga, jer u manje od godinu dana mog mandata u ovoj općini je urađeno više za nekoliko prijašnjih godina. Uvjeren sam da opoziv neće proći i da će moja pozicija biti još jača, jer su građani prepoznali da želimo uraditi bolje stvari za Lukavac. Prozreli smo namjere SDA da svojom glasačkom mašinerijom pokuša lažirati rezultate referenduma, koji, osim što će nam donijeti bespotrebni trošak, neće donijeti nikakve promjene na poziciji načelnika Općine Lukavac, rekao je Delić.

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalne organizacije SDP Tuzla, rekao je da ova organizacija, kao i nekoliko puta do sada, daje potpunu podršku Edinu Deliću.

-Svi dosadašnji načelnici, u proteklih 25 godina, su ovu općinu uništavali i od nje napravili jednu od najzagađenijih u Evropi. Edin je za kratko vrijeme građanima ulio nadu da će Lukavac postati mjesto ugodnijeg življenja. Zato sam apsolutno siguran da neće doći do smjene najkvalitetnijeg načelnika Lukavca u posljednjih 25 godina, a upravo će to biti uvod u našu pobjedu 2018. godine, dodao je Bijedić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, naveo je da je Edin Delić u kratkom vremenu pokazao kako je kad se radi u isključivom interesu građana te je da će u slučaju pokretanja inicijative za opoziv,  imati punu podršku SDP BiH i svim raspoloživim sredstvima.

– Lako je uočljiva razlika kada neku općinu vodi načelnik iz SDP-a. Edin Delić se svojim kratkim, ali uspješnim, radom svrstao uz bok uspješnih načelnika iz naše partije. Iako smatramo da je referendum potpuno legitimno sredstvo izjašnjavanja građana, odluka o opozivu na ovaj način je ipak ishitrena. Istraživanja pokazuju da načelnik Delić već sada ima podršku više od 70 posto građana. Upravo je ovo dokaz da Edin obnaša svoju funkciju u skladu sa zakonom, čuvajući svoj i obraz svoje porodice. Mi, u SDP-u, imamo običaj reći da smo jedna velika porodica, tako da smo danas osjećali dužnost da na ovaj način budemo uz člana naše porodice – Edina Delića. U slučaju da dođe do pokretanja inicijative za opoziv, Edin Delić i OO SDP Lukavac će imati našu punu podršku u svim segmentima, zaključio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Na sjednici Predsjedništva koja je održana u hotelu Senad od Bosne u Prokosovićima, predložene su i usvojene konkretne akcije djelovanja za naredni period i bezuslovna podrška OO SDP BiH Lukavac.

Također, članovi su  upoznati i sa nedavno održanim Strateškim planiranjem, na kome je predstavljen nacrt Izbornog programa SDP BiH za predstojeće opće izbore.

Komentari