Lukavac Ul Branilaca Bosne

Nepropisno parkiranje vozila problem je u  gotovo svim gradovima i urbanim sredinama, pa tako i u Lukavcu. Ovaj problem u našem gradu  izražen je iz više razloga, a jedan od njih je veći priliv vozila na općini Lukavac, nedovoljan broj  uređenih zona za parkiranje, nespostojanje javnog parkinga na kojem bi korištenje bilo naplaćivano. To, uz evidentno odsustvo saobraćajne kulture,  kod dijela učesnika u saobraćaju uzrokuje stvaranje gužvi, ugrožavanje bezbijednosti, te povećanje broja parkiranja na nepropisnim mjestima, zelenim i drugim javnim površinama, izvještava Radio-televizija Lukavac.

 

U 2020. godini broj podnesenih prekršajnih naloga protiv počinioca takvih prekršaja za nepropisno parkiranje je oko 900.

Kako je uvođenje reda na parking mjestima, kao i reda u saobraćaju uopće,  jedna  od glavnih pretpostavki za kvalitetan razvoja grada, nedavno je formirano Javno preduzeće “Putevi i komunikacije” Lukavac. Ciljevi koji bi time trebali biti ostvareni su:  održivo upravljanje, zaštita i održavanje javnih parkirališta, te efikasnija realizacija djelatnosti od javnog interesa općine Lukavac.

Trenutno je  u toku  iznalaženje najboljeg načina naplate parkinga. Nadležne službe Općine Lukavac trenutno se upoznaju  sa načinima i modalitetima naplate koji su se najbolje pokazali u gradovima širom Bosne i Hercegovine, ali i po nekim zemljama Evropske unije.

 

Svi prihodi  koje ostvari novoformirano preduzeće bit će usmjereni u održavanje javnih parking prostora, unaprjeđenje postojećih javnih parkinga, te otvaranje novih, kupovinu opreme za unaprjeđenje parkirališta, održavanje i unaprjeđenje ostale komunalne infrastrukture, te u konačnici biti od velike pomoći za iznalaženje rješenja  za problem nepropisnog parkiranja.

Izvor: RTV Lukavac

Komentari