Roman “Tarikov most” nastao je sa ciljem podsjećanja na zločine koji su se dogodili i potrebi da se o njima govori.

 

U pitanju je zbirka poezije i priča nastalih prema autobiografskim i motivima stradanja preživjelih žena Bošnjakinja, tokom posljednjih ratnih dešavanja u Podrinju.

Autorica Rabija Hamidović je most tame i strave, simbol Zvornik,a razbila prvim dijelom zbirke, poezijom kojom dominiraju lirski stihovi ljubavne tematike, da bi se u njenom koncu vratila imperativu, podsjećanju da se o zločinima govori i opominje.

Prenijeti priču o petogodišnjem Tariku, otrgnutom iz majčinog zagrljaja, gašenju njegovog djetinjstva i života. Priču njegove, ali i mnogih majki koje ostadoše bez svojih voljenih za autoricu je bilo jako emotivno.

Knjiga svjedoči o užasima i stradanjima Podrinjaca tokom prethodnog rata u BiH, dok prvi dio iste obiluje poezijom sa elementima sevdaha i domoljublja.

Tokom promocije, uz bogat kulturno- vjerski program smjenjivali su se osjećaji na licima posjetitelja, a autorica se u obraćanju zahvalila organizatorima s napomenom da će i naredno djelo,koje je u pripremi, promovirati u Lukavcu.

 

U ime Centra za kulturu i biblioteke Lukavac obratila se Minela Ćosić,dok je moderator događaja bila profesorica Majda Šutić.

Ovom prilikom prisutnima se obratio i Samir Gabeljić, pokretač Građanske inicijative ” Ulica Žrtava genocida u Srebrenici” te pozvao posjetitelje na zvanično otvaranje spomen obilježja, 8.8.2021.godine.

Komentari