U prostorijama JU Centar za kulturu u subotu uvečer predstavljena je knjiga “PTSP Spomenar”, Dragana Busraća. Na predstavljanju knjige u Lukavcu govorili su novinarska Amra Avdić i kolumnista, autor knjige Dragan Busrać.

“Gledam ovih 120 grama hartije. Moje misli, odvojene od mene i pružene vama. Može li čovjek u 120 grama esencijom svog jezika dati dušu na izvolite? Može li čovjek svoje strahove, nade, ljubavi, demone ispustiti u 117 strana? Može li čovjek usloviti prijatelja, oca, majku i prepustiti ih vama? Ne znam. Ne znam odgovor na ova pitanja, ali sam pokušao, kazao je Busrać i dodao:

-Pokušao sam u PTSP Spomenaru progovoriti o sebi, koji jesam dio vas. Pokušao sam uhvatiti tu riječ-vjetar i na njoj opkoračiti svoj svijet pa ga vama u lice baciti. Jesam li uspio? Ne znam. Gledam knjigu, rupa od metka gleda mene. Gledam svoje sjećanje koje se nekako drugačije zrcali. I jeste i nije moja knjiga. Drhturim, bojim se i vas i vašeg suda, bojim se misli onih podno korica-na oba svijeta, ali najviše se bojim ovih 120 grama papira i 117 stranica.

Knjiga „PTSP spomenar“, bosanskohercegovačkog novinara Dragana Bursaća, izazvala je izuzetan interes javnosti. Pisana prepoznatljivim, rekli bismo bursaćevskim stilom – s pregršt emocija, hrabro i beskompromisno, a istovremeno nevjerojatnom lakoćom.

Unatoč tome što ime knjige, ali i njeno vrlo efektno dizajnersko rješenje u vidu rupe od metkakroz doslovce cijelu knjigu, sugeriraju da će čitatelj u njoj naići na ratnu tematiku, ta pretpostavka baš i nije sasvim na mjestu.

Komentari