Knjiga “Istinom do pobjede”, autora Ilije Jurišića iz Tuzle predstavljena je u petak uvečer u Lukavcu, u sali JU Javna biblioteka Lukavac.

U knjizi koja je promovisana u Lukavcu opisan je jedan degradirani sudski proces koji je zbog svoje degradacije ozbiljno ugrozio slobodu jednom obično čovjeku i građaninu BiH.

-Ja nisam htio da budem gubitnik i zato sam pisao ovu knjigu u kojoj sam dao odgovor i dao svoj stav o svemu onome što se oko mene dešavalo. Od svih zala i nepravde koja me pratila nakon zatvaranja u Beogradu, ja sam ipak osjetio da je mene istina branila i da je istina ta koja me uvela u polje slobode, pravde i sačuvala je moj razum, kazao je Ilija Jurišić.

Moderator promocije djela “Istinom do pobjede” bio je Munib Efendić koji je u izjavi za RTV Lukavac istakao zadovoljstvo ukazanom prilikom da bude dio predstavljanja knjige lukavačkoj publici.

-Lukavac je imao mnogo promocija na kojim sam ja radio, a večeras sam prvi put bio u dilemi da li pustiti čovjeka samo da govori, čovjeka koji je bio u gulagu. Ovo je staljinistički postupak jednog nacionalističkog režima prema ljudskim slobodama prema čovjeka koji je stotinu puta sa istog aerodroma otišao u posjetu što je najednom zaustavljeno i to zaustavljanje je trajalo tri i po godine. Valjalo je izdržati provokacije medije, mučenje u ćelijama i razna druga mučenja, a ostati čovjek. Meni je drago što radim ovu promociju jer Iliju znam skoro 50 godina i znao sam kakav je, a opet me iznenadio jer sve to što je pretrpio, on ne mrzi i stvarno bi svakome preporučio da pročita ovu knjigu, rekao je Munib Efendić, jedan promotora i moderator promocije.

Na promociji knjige na kojoj je Ilija Jurišić radio dvije i po godine pored Muniba Efendića, govorili su Tomo Vidović, Edhem Muftić i Mihad Sakić, dok je ulogu moderatora imao Munib Efendić.

 

 

Komentari