Okružni odbor Udruženja Ilmijje Lukavac  upriličio je projekciju dokumentarnih filmova “Imami logoraši” i “Imami šehidi” koja je održana jučer u Lukavcu u velikoj sali JU Centar za kulturu Lukavac.

Projekciji filma, pored džematlija Medžlisa IZ-a Puračić u Lukavcu, prisustvovao je Salko Bukvarević,  ministar za pitanja boraca u vladi FBiH.

Salko Bukvarević - ministar za pitanje boraca u Vladi FBiH
Salko Bukvarević – ministar za pitanje boraca u Vladi FBiH

-Naša trajna zadaća je da pomognemo sve projekte koji govore o istini odbrane BiH. Večeras smo gledali dva filma koja govore o stradanju građana BiH od agresije i mi znamo da su agresori u svaki grad i selo u koje su došli najprije ubijali imame, zatvarali, hapsili i tako dalje. Upravo o tome govore ovi filmovi i njihovom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine, izjavio je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca u Vladi FBiH i dodao da je veliki broj imama bio pripadnih Armije RBiH koji su branili sve građane i državu Bosnu i Hercegovinu koja ima hiljadugodišnju tradiciju suživota.

Film “Imami logoraši” treći je dokumentarni film u serijalu koje Udruženje Ilmije IZ u BiH realizuje proteklih nekoliko godina. Do sada su ukupno registrovana 124 imama koji su prošli agresorske logore, a među onim koji su govorili za ovaj dokumentarni film je i sadašnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je također bio zatočenik u logoru.

Naslov filma “Imami šehidi” govori sam o sebi. Nakon monografije posvećene imamima, muallimima, muallimama, učenicima medresa, nastavnicima i profesorima koji su u toku agresije na BiH poginuli kao šehidi, Udruženje ilmijje je pripremilo i dokumentarni film o njihovom stradanju kao prilog kolektivnom pamćenju.

predsjednik GO Udruženja Ilmijje BiH

-Snimili smo tri dokumentarna filma, “Glas imama”, koji govori herojstvu krajiških imama koji su se suprotstavili 11. septembra 1993. godine zločincima koji su htjeli ocijepiti taj dio BiH, zatim “Imami šehidi” koji govori od 97 imama koji su svoju časnu ahmediju skinuli i uključili se taj jedan veliki pokret u cilju odbrane BiH. Naš treći projekat je Imami logoraši, dakle govorimo o 125 imama koji su nažalost zajedno sa svojim džematlijama također bili u logorima, i koji su pretrpjeli teške torture, ali nisu pali u duhu, nisu pali u depresiju, već izašli su iz logora i pokazali našim građanima da se treba uspraviti, podići našu zemlju na noge i nastaviti sa razvojem multikulturalne BiH, rekao je Mensur-ef. Pašalić, predsjednik GO Udruženja Ilmije BiH.

Gosti sinoćnje promocije u Lukavcu bili su, Mensur-ef. Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmijje, Nesib-ef. Hadžić, podpredsjednik Udruženja Ilmijje, Sifet-ef. Suljić, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje, Sadžid-ef. Ramić, sekretar Glavnog odbora Udruženja Ilmijje.

Inače, Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je udruženje koje okuplja, imame, muallime, muderrise i druge zaposlene u Islamskoj zajednici, a  osnovano je 1912. godine.

Komentari