Lukavac 2020

U  Lukavcu kao i na području cijelog Tuzlanskog kantona  još nema niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa. Svi rađeni testovi na koronavirus su negativni.

Nabavljene su zaštitne maske, rukavice, kao i dezinfekcijska sredstva. Dezinfikovan je grad, a u narednom periodu plan je dezinfikovati sve mjesne zajednice.

U Lukavcu su poduzete sve mjere opreza u cilju prevencije širenja koronavirusa. Većina stanovnika na ovom području pridržava se preporuka koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Međutim, pojedinci ih ne poštuju i na taj način ugrožavaju svoje, ali i zdravlje drugih stanovnika.

– “Epidemiološka slika na području naše općine je stabilna. Znači mi nemamo niti jednu osobu kod koje je testiranjem dokazano prisustvo koronavirusa.  Mi ovih dana bilježimo nažalost veliki priliv tih osoba koje dolaze iz zemalja u okruženju kod kojih je dokazano prisustvo virusa. Mi te osobe telefonski uredno anketiramo i prilikom anketiranja saopštimo im pravila samoizolacije. Većina to poštuje, a za one koje ne poštuju ta pravila od skora imamo i policijski nadzor takvih osoba”, rekla je Elmedina Memić predsjednica Kriznog štaba Lukavac.

Krizni štab Lukavac poziva svoje sve stanovnike da poštuju sve preporuke koje su izdate. Na taj način zašiti će sebe, svoju porodicu i prijatelje.

– “Osnovna preporuka prema svim građanima BiH, Tuzlanskog kantona, opštine Lukavac je da budemo ozbiljni, moralno odgovorni i da poštujemo pravila onako kako su definisana. Tako ćemo zaštiti sebe, svoju porodicu, prijatelje, komšije i sve stanovništvo opštine gdje živimo. Posebno bih naglasila mjere lične higijene koje naravno podrazumijevaju pranje ruku, održavanje i dezinfekcije stambenog i radnog prostora, smanjenje socijalnog kontakta i tako dalje”, kazala je Memić.

Načelnik Lukavca Edin Delić ističe kako su u Lukavcu poduzeli sve mjere kako bi na pravi način odgovorili ovom problemu. Izvršena je nabavka zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava.  Dezinfikovan je grad, a u narednom periodu to će biti učinjeno i u mjesnim zajednicama.

– “Mi smo jučer i danas aktivirali u većini mjesnih zajednica krizne štabove sa kojim koordiniraju jedinice civilne zaštite , tako da već imamo prijave od mještana iz mjesnih zajednica. Imamo i nekih neregistrovanih dolazaka, kršenja preporuka. Uvezali smo se policija i sud, odlično sarađujemo i očekujemo da ćemo sa tog aspekta, sa te strane biti koliko toliko moguće spremni. Osim toga ono što nam je nedostajalo prvih dana, probili smo led. Pronašli smo zaštitne maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva. Uredili smo, očistili i dezinfikovali grad. Krenut ćemo i u dezinfekciju mjesnih zajednica. Još uvijek nemamo zaraženih lica na našoj općini, ali onoliko koliko je to moguće dočekali smo to spremni”, istakao je Edin Delić nacelnik Lukavca.

Prema riječima predsjednice Kriznog štaba JZU Dom zdravlja Lukavac, u općini Lukavac trenutno su u kućnoj izolaciji  383 osobe. Važno je pridržavati se svih uputa i preporuka koje je izdao Krizni štab kako bi se problem sa koronavirusom što prije riješio.

Izvor: Rtvtk.ba/Dino Dropić

Komentari