U sali za promocije JU Javna biblioteka Lukavac održano je predstavljanje knjige “Stomačni pritisak”, autora Stanoje Radeljić, a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Gajret” Puračić.

U ovom djelu Radeljić na oko pet stotina stranica dokazuje agresivnu i ključnu ulogu ovog pritiska u izazivanju najtežih bolesti, objašnjavajući mehanizme njihovog nastanka, ali nudeći i rješenja.

-Stomačni pritisak je tema našeg večerašnjeg događanja. Vrlo zahvalna tema, savremena, a istovremeno je prepotopska, stara, ali je vrlo životna tema. Radi se o fenomenu kojeg je medicina propustila, ne uzimajući ga u obzir, iako veterina, sestrinska disciplina ovoj našoj medicini, vrlo dobro zna da visoki pritisci kod goveda izazivaju strahovite probleme i čak uginjuće kada retikulum ili burag ili jedan od predželudaca ili sirište od želudaca, dijelovi crijeva, prosijeku kroz dijafragmu u grudni torakalni dio i pritisnu pluća i srce i uguše životinju, izjavio je Stanoje Radeljić za Lukavacki.ba uz upozorenje da neuravnotežen pritisak može izazvati smrtonosan ishod.

-Ako visoki pritisci mogu da ubiju, onda i niži pritisci mogu da ostave hronične posljedice. Ovisno je, znači, o intenzitetu tog pritiska. Problematično je što taj pritisak istovremeno pritišće, prije svega na sisteme, potom organe i njihove funkcije i što pravi tjeskobu u jednoj zatvorenoj vreći koja se zove stomačna šupljina. U toj šupljini imamo i druge organe koji strahovito trpe taj pritisak, odnosno, pritiskom su ugrožene funkcije bubrega, pankreasa, jetre, mokraćne bešike, maternice i ostalih krupnih krvnih sudova organa, objašnjava Radeljić.

Knjiga „Stomačni pritisak“ objavljena je u izdanju Narodne biblioteke Petrovo, a recenzenti su prof.dr Svetozar Radišić, Petar Aškraba Zagorski, prof.dr sc. Muharem Zildžić, dr Milan Milotić, dipl.ing.mašinstva, prim.sci mr dr Mirko Ljubanić, spec.pulmolog i dr. veterinarske medicine Duško Đurić.

Inače, Stanoje Radeljić  rođen je 1950. godine u Petrovu na Ozrenu, diplomu majstora metalostrugara stekao je 1969. godine u Gračanici, a mašinsko-tehničku školu završio je u Minhenu. Inovator, privatni poduzetnik, vlasnik izletišta i kupališta „Orlovo jezero“ osnivač je i eko pokreta „Ozren“.

Komentari