U prisustvu velikog broja ljubitelja pisane riječi, u župnoj dvorani u Lukavcu, predstavljena je knjiga „Vjera i kultura“ prof. dr. Franje Topića, a u organizaciji Hrvatskog kuluturnog društva „Napredak“, Lukavac.

Prema riječima autora, inače profesora na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i predsjednika HKD „Napredak“, riječ je o zbirci članaka, odnosno djelu koje obrađuje neka od relevantnih pitanja od religije, teologije, nauke, odgoja i drugo.

-To su moji sabrani članci, a knjiga, kako i sam naslov kaže, dotiče se vjere i kulture. Obradio sam neka pitanja od evolucije do pogleda na današnji svijet. Ovo je neki mali projekat koji može biti vrlo zanimljiv i poticajan; elementi za katolički i hrvatski identitet u BiH i naravno drugi dio članaka je posvećen HKD „Napredak“. Obzirom da sam dugi niz godina predsjednik ovog društva, ono je za mene ujedno prakticiranje moje vjere i teologije i mislim da se to na jedan dobar način reflektira i u ovim članicima. Ono što je još važno za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, a to je da je „Napredak“ jedan veliki projekat ekumerizma i dijaloga, kazao je ovom prilikom prof.dr. Topić.

O knjizi su govorili promotori prof. dr. Drago Župarić i prof. dr. Edhem Muftić, a koji je kazao kako se radi izuzetno vrijednom djelu sa jednom snažnom porukom.

-Profesor Topić je jedan izvanredan poznavalac i vjere i kulture i politike, te pravi izvanrednu distinkciju između, jednog, drugog i trećeg, te svih društvenih djelatnosti. Knjiga je od izuzetne vrijednosti i možemo reći da je to zbirka znanstveno-popularnih članaka o vjeri i politici. Ona je pisana jezikom čovjeka koji je Bosanac i Hercegovac svim svojim bićem i koji je afirmirao taj jedan zajednički život u BiH, koji je pisao o raznovrsnim temama, a obzirom da je teolog, nije izostavio ni ono što je vezano za teologiju. Imamo jedno vrlo zanimljivo štivo koje će se čitati i ima jednu izvanrednu poruku, posebno za BiH, jer je riječ o čovjeku koji upućuje veliku kritiku svima onima koji se pesimistički odnose prema državi BiH ili negiraju mogućnost zajedničkog života, poručuje Muftić.

Inače, prof.dr. Franjo Topić dosada je objavio brojna djela, među kojima se ističu „Svjedok nade“, „Opstanak bosansko-hercegovačkih Hrvata“, „Čovjek pred objavom Boga u misli Hansa Ursa von Balthasara“, „Prilog teologiji ljudskog napretka“ i druga.

Komentari