U JU Centar za kulturu Lukavac u srijedu uvečer otvorena je izložba “Nijedna kuća ko svoja”, a riječ je o djelima koje potpisuju Zijad Nuhanović i Mehmed Šišić Šiško koja su nastale na području Podrinja u vrijeme kada su prograni se vraćali na svoja prijeratna ognjišta.

Ove fotografije predstavljaju nešto posebno jer Zijad Nuhanović nije bio onaj reporter koji slika kada dolaze ministri sa kravatama da se slikaju i da se pojave na naslovnim stranicama dnevnih novina i da kažu kako su oni pomogli narodnim parama. On je slikao razrušene zidove, nene koje vire ispod šatora, zaostalu džezvu koju je neko našao i stavio na neku stolicu rekao je Hasan Hadžić, novinar i promotor izložbe koja će ostati postavljena u holu Doma kulture Lukavac narednih deset dana.

Mehmed Šišić, lukavački umjetnik i prijatelj Zijada Nuhanovića te dio tima koji je zajedno sa Fadilom bio prisutan u toku pokretanja povratka rekao je da su ove fotografije nastajale od 1996. godine, te da je ova izložba na neki način i privlačenje pažnje na povratnike.

-Drago mi je da je izložba „Nijedna kuća ko svoja“ došla u Lukavac. Ovo nije ni početak ni kraj ove izložbe, a slogan, koji je postao naziv izložbe, je došao sam od sebe, inspirisan govorom ljudi koji su govorili da samo žele da se vrate na svoje.Dio djela je posvećen povratku na području općine Lukavac i dobro ga oslikava, a dvojica aktera sa ovih fotografija nema među živima, rahmetli Fadila Banjanovića i rahmetli Seada Hasanhodžića rekao je Mehmed Šišić te dodao:

-Igrom slučaja ja sam selektor fotografija. Značaj ovih fotografija je u tome što su duboko emotivne, one nisu fotografije ministara, nisu naručene fotografije, nego su od čovjeka koji je i sam prognanik i povratnik. Ove fotografije su izuzetno emotivne, pogotovo jer smo mi svi bili dio tog tima i bili smo saučesnici ovog povratka, sve su to oni mali detaljčići oni ljudski koje je Zijo uhvatio sa aparatom, naglašava Mehmed.

Komentari