Osnivačka skupština LAG-a - Foto Lukavacki.ba
Osnivačka skupština LAG-a - Foto Lukavacki.ba

U Hotelu “Lukavac” održana je sjednica osnivačke skupštine Lokalne akcione grupe (LAG) Modrac kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, poslovnog sektora i nevladinih organizacija sa područja općine Lukavac.

Prema riječima Sabine Mujezinović, predsjednice Upravnog odbora LAG Modrac, ovakve grupe predstavljaju mehanizam za razvoj ruralnih sredina i kao takve već dugo godina postoje u Evropi. Danas je formirana i prva Lokalna akciona grupa na području sjeveroistočne Bosne i to u Lukavcu.

-LAG je naprosto mehanizam, odnosno, instrument za privlačenje sredstava iz programa ruralnog razvoja Evropske Unije. Važno je napomenuti da 85 posto strukturnih fondova EU odlazi za ruralni razvoj. Mi pokušavamo da na ovaj način pomognemo lokalnim ruralnim sredinama da nešto urade za boljitak svoje zajednice. U nekoj skorijoj budućnosti nadamo se da će LAG Modrac dokazati da je moguće raditi ukoliko postoji zajednički interes, a interes svih nas je da imamo nova radna mjesta. Također se nadamo da ćemo do kraja ove godine imati još destatak ovakvih grupa, kazala je Mujezinović.

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić ističe kako je značaj ovakve jedne organizacije višestruk pogotovo kada je riječ o podršci razvoju poljoprivrede od organizirane do individualne proizvodnje, te da da je njeno formiranje od velikog značaja za ovu općinu.

-Lokalna akciona grupa kroz svoju asisteniciju i različite projekte može osigurati potrebnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima i općina će to svakako podržavati. To je jedna nedostajuća veza između općinskih struktura i konkretno poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresovani za plasman svojih proizvoda. Cilj ovoga što mi kroz LAG želimo vidjeti u općini Lukavac jeste da se osigura podrška poljoprivrenim proizvođačima na način da se reduciraju početna ulaganja u proizvodnju. I konačno da se osigura ekonomsko održiv plasman poljoprivrednih proizvoda, dodao je načelnik Delić.

Inače, kada je riječ o Lokalnim akcionim grupama (LAG), one predstavljaju partnerstvo privatnog, javnog i nevladinog sektora i temelj su ruralnog razvoja. U zemljama Evropske Unije, ovakve grupe su prepoznate kao veoma važna karika u domenu ruralnog razvoja i seoskih naseljenih mjesta.

Lokalna akciona grupa (LAG) predstavlja lokalno partnerstvo privatnog, javnog i nevladinog sektora, temelj je ruralnog razvoja, Danas u zemljama Evropske unije Lokalne akcione grupe – LAG su prepoznate kao veoma važna karika u domenu ruralnog razvoja i seoskih naseljenih mjesta.

Komentari