Stručno predavanje o pčelarstvu u Lukavcu
Stručno predavanje o pčelarstvu u Lukavcu

Udruženje pčelara općine Lukavac organizovalo je stručno predavanje na temu “Pčelarenje sa varoom bez hemije”.

Predavanju je prisustvovalo više od 50 pčelara sa područja naše općine, a gost predavač bio je eminentni profesor i certificirani predavač, Sulejman Alijagić.

-S obzirom da zemlje u okruženju i regiji imaju velike probleme sa gubicima fokus predavanja jeste borba protiv varoe, odnosno, smanjivanje tih gubatika, a kroz korištenje određenih sredstava koja se danas koriste u EU i koja su mnogo uspješnija od onih koja se koriste kod nas na terenu. Uglavnom, fokusirali smo se na zdravstveno stanje pčelinjih zajednica, te na to kako gubitke svesti na minimum. Kada je riječ o gubicima, još uvijek nemamo neke velike pokazatelje, ali se pretpostavlja da se oni kreću oko 30 posto ako ne i više, što je za pčelinji fond ogroman gubitak, kazao je Alijagić.

Ibičić Zijad, predsjednik Udruženja pčelara općine Lukavac, kazao je kako je protekla godina za pčelare bila teška, ali da se povećao broj članova Udruženja za desetak novih.

Zijad Ibričić - predsjednik Udruženja pčelara općine Lukavac
Zijad Ibričić – predsjednik Udruženja pčelara općine Lukavac

-Udruženje je ove godine poslovalo pozitivno i trenutno brojimo oko 80 članova. Prošle godine smo bili potpomognuti od strane općine Lukavac kroz javni poziv,  gdje smo dobili paket pogača po 20 kg i time pomogli udruženje i samo pčelarstvo jer znamo da je protekla godina bila poprilično teška. Inače, malo se pažnje se poklanja pčelarstvu ne samo u općini Lukavac nego i šire. Dosta je novih kultura koje zahtijevaju razne herbicide i pesticide koje uništavaju pčele stoga, ovom prilikom, apelujem i skrećem pažnju vladajućim stukturama da više pažnje poklone upravo ovoj problematici kako bismo čuvali pčele koje su nam neophodne, istakao je Ibričić.

Današnje predavanje bilo je ujedno i prvo ovogodišnje predavanje, a  izazvalo je i veliki interes. Kako dodaju iz Udruženja, stručna predavanja  o zaštiti pčela od savremenih bolesti i prisustva raznih pesticida od velikog su značaja za same pčelare, posebno kada se radi o predavanjima koja drže neki od priznatih stručnjaka iz ove oblasti.

Komentari