BOSNA I HERCEGOVINA U TITOVOJ POLITIČKOJ VIZIJI

Povodom 27. godišnjice nezavisnosti BiH, u organizaciji SABNOR-a TK, UABNOR-a i Društva “J.B.Tito” Lukavac, u prostorijama JU Centar za kulturu održanaje Tribina antifašista o temi: Bosna i Hercegovina u Titovoj političkoj viziji.

Uvodničari tribine bili su:

Zlatko Dukić, predsjednik UO SABNOR-a TK,

Muzafer Šehović, predsjednik Odbora antifašista SDP BiH,

prof. dr. Edhem Muftić i mr.sc. Munib Efendić,prof. historije.

Neposredni organizatori su bili Drago Nikolić, predsjednik UABNOR-a i Hasan Tokić, predsjednik Društva “J.B.Tito” Lukavac.   


Uvodničari su dali odgovor na pitanja vezana za: antifašistički karakter i doprinos J.B.Tita obnovi bosanskohercegovačke državnosti i afirmaciji muslimanske /bošnjačke/ nacije,zatim za refleksije Titovog koncepta i prakse na referendumsko pitanje i na PLATFORMU ZA DJELOVANJE PREDSJEDNIŠTVA BiH U RATNIM USLOVIMA.

Tako je uspostavljena neraskidiva veza evolucije bosanskohercegovačke zbilje /prošlosti,sadašnjosti i budućnosti/,veza NOR-a /1941-1945./ i odbrambeno oslobodilačkog rata /1992-1995./- veza antifašista koji su,uz ogromne žrve, obnovili državnost i onih koji su dali neizmjeran doprinos i ,uz ogromne ljudske živote i druge nemjerljive gubitke,odbranili suverenitet i nezavisnosti države BiH.       

                                                  
-Tribini je prisustvovao veći broj građana Lukavca i izvjestan broj gostiju,među njima i mladih,koji su pažljivo saslušali sadržaj i poruke koje su sa ovog značajnog skupa upućene javnosti. Riječ je o razvoju /širenju i jačanju/ antifašističkog fronta na putu brže reintegracije države BiH i njenom putu ka Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama.   

Komentari