U Lukavcu je odžana radionica vezana za sigurnost mladih u saobraćaju a u okviru projekta “Vozim iako ne hodam” kojeg realizira Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko-sanskog kantona.

Radionici je prisustvovalo oko 50 učenika završnih razreda Mješovite srednje škole i Mješovite srednje ekonomsko-hemijske škole u Lukavcu.

-Mi smo napravili jedan projekat gdje pokušavamo doprijeti do svijesti mladih ljudi i budućih vozača, pričajući svoja lična iskustva o važnosti pridržavanja saobraćajnih propisa. Obišli smo dosta kantona, i obilazimo uglavnom srednje škole. Potencijalni su nam klijenti učenici završnih razreda što je jako bitno jer su oni budući vozači. Ovo je 15. radionica i nažalost moramo završiti, jer je projekat finansiran iz sredstava Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i trebamo ga završiti do Nove Godine. Ali, naš plan je da pokušamo održati ovu radionicu u kontinuitetu i za svaku generaciju učenika završnih razreda u svim školama u BiH,  ističe Alaga Hozanović, koordinator projekta.

Svoju dirljivu priču sa učenicima u Lukavcu podijelila je osoba koja je u mladosti doživjela saobraćajnu nesreću zbog koje je završila u invalidskim kolicima.

-Prije 19 godina sam doživjela saobraćajnu nasereću, te to svoje iskustvo želim da podijelim sa mladima, da pokušam doprijeti do njihove svijesti. Ja kad dolazim na prezentacije, obično je tu prisutan nekakav strah, odnosno, kako će mladi reagirati. Međutim, iznenađena sam njihovim reakcijama, ustvari koliko mlade dotiče ta lična priča. Kada iznosim statističke podatke, oni su na to manje-više fokusirani, međutim kad pričate svoju ličnu priču, odnosno najintimnije detalje, onda to dopire do njih,kazala je Almedina Čamdžič, prezentatorica ovog projekta.

Inače, projekt je pokrenut kako bi se preventivno edukovali mladi o sigurnosti u saobraćaju, a s ciljem podizanja svijesti o rizicima i posljedicama koje donosi neodgovorno ponašanje u prometu kao što je prekoračenje brzine, korištenje alkohola i opojnih droga, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela prilikom vožnje.

Domaćin ove radionice bilo je Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize općine Lukavac.

-Ugostili smo ovom prilikom naše prijatelje iz Velike Kladuše i kolegicu iz Vozuće. Oni su nam prezentirali svoj projekat kako bi upozorili omladinu na propise u saobraćaju i na to šta donose posljedice neprimjernog ponašanja u saobraćaju. Što se tiče našeg Udruženja, finalizirali smo sve radove, s tim da smo 3. decembra održali i Izbornu skupštinu. Iduće godine imamo dosta novih planova, a jedan od glavnih planova jeste da izradimo Lokano akcioni plan iz oblasti invalidnosti, kazao je Anes Mehić iz lukavačkog Udruženja.

Kako su ovom prilikom istakli gosti i voditelji projekta, cilj je da se i u budućnosti nastavi sa ovakvim radionicama kojima bi se obuhvatilo što više škola na području BiH, ali i učenika završnih razreda srednjih škola.

Komentari