Muslimani  širom svijeta dočekali su sinoć Lejletul-kadr, 27. noć svetog mjeseca ramazana, koja se obilježava kao jedna od najznačajnijih noći u godini, a u Lukavcu, Prokosovićima i Dobošnici Gornjoj upriličen je zajednički iftar za postače i prigodan program.

U sklopu programa obilježavanja mubarek noći Lejletul-kadra,  Medžlis Islamske zajednice Puračić uz podršku Fonacije Junuzović upriličio je iftar za više od 300 postača iz džemata Islamske zajednice Lukavac.

Foto: Fondacja Junuzović
Foto: Fondacja Junuzović

Iftar je upriličen u prostorijama Islamskog centra Lukavac, a pored velikog broja džematlija džemata Lukavac, iftaru je prisustvovao i glavni imam IZ Puračić  Zijad ef. Vehabović.

-Ponosni smo prije svega što smo muslimani i što živimo na ovim prostorima i što možemo svoju vjeru iskazati na najkomotniji način i izvršavati  u onolikom kapacitetu koliko to možemo. Današnji dan duboko je urezan u našim bićima jer večeras ulazimo u jednu odabranu noć, noć Lejletul-kadr i mi evo drugu godinu uzastopno obilježavamo zajednički iftar uoči 27 noći i polako se naša tradicija diže na noge i mi ćemo nastaviti sa kontinuitetom održavanja iftara u ovoj posebnoj noći, kazao je Zijad ef. Vehabović  koji se u ime džematlija džemata IZ Lukavac zahvaljujem  Fondaciji Junuzović, njenim osnivačima, što su nam omogućili da ovim iftarom, na neki način, krunišemo naše ramazansko druženje, uz molbu Allahu dž.š. da im ukabuli i u sevap upiše ovo njihovo dobro djelo.

Nakon zajedničkog iftara, upriličen je prigodan program kroz učenje Kur’ana i ilahija nakon nakon čega su vjernici mogli slušati prigodna predavanja.

U džematu Prokosovići također je upriličen zajednički iftar ispred džamije  uz prigodan program koji je pratioakšam namaz, kahva, prezentacija o mektebu u 2016./.17 godini, teravih namaz, program polaznika, vaz, zajednička nafila, zajednički sehur i sabah namaz.

Obilježavanje noći Lejletul-kadr upriličena je u džematu Gornja Dobošnica gdje je sinoć  upriličen  iftar za oko  200 postača, a učešće u organizaciji  iftara u najodabranijoj  noći Lejletul-kadr  uzela je omladina i džematlije iz Mahale.  Zajednički iftar upotpunjen je posebnim vjerskim programom, noćnim programom sa zikrom te nafila namazima.

-Večerašnji iftar smo pripremili kako bismo zaslužili Allahavu nagradu. Džemtalije ovog džemata prepoznali su činjenicu da onaj ko nahrani postača, ima nagradu postača, a njegova nagrada se ne umanjuje, Večerašnji iftar u džematu Gornja Dobošnica je već tradicioninalni iftar i već nekoliko godina unazad organizujemo ovakve iftare, a veliko učešće uzela je omladina kojoj se zahvaljujem i molim Allaha da nagradi njihov trud. Iftar smo pripremili za 200 postača, a očekujemo da će se odzavati i više ljudi, kazao je Samir ef. Kasumović i dodao je je pored zajedičnog iftara u džematu Dobošnica Gornja organizovan poseban program u povodu mubarek noći Lejletul-kadr nakon čega se klanjao teravih namaza, a zatim je nastavljeno sa noćnim programom kroz zikr, nafile namaz i završilo sa zajedničkom sehurom.

 

Komentari