Pjesmom, radionicom crtanja, podjelom edukativnih brošura i puštanjem plavih balona u zrak, danas je na Trgu Bremena obilježen svjetski Dan autizma, a u organizaciji Udruženja građana „Mali svijet“, Lukavac.

-Naše Udruženje u saradnji sa „Fondacijom Tuzlanske zajednice“, Fondacijom „Junuzović“ i podrškom općine Lukavac obilježava ovaj datum nizom aktivnosti. Organizovali smo radionice crtanja gdje su naši prijatelji iz „Prve osnovne škole Živinice“, zajedno sa našim učenicima napravili jednu divnu priču, a podijelili smo i letke prolaznicima u cilju razvijanja svijesti o autizmu i kako bi bez predrasuda, na sebi svojstven način, pomogli ovoj populaciji da i oni budu dio našeg društva, kazala je Šejla Ivanović iz U.G. „Mali svijet.

Šejla Ivanović U.G. “Mali svijet”

Osnovni cilj ove akcije jeste podizanje svijesti u našem društvu o trenutnom statusu i potrebama djece sa poremećajima u autističnom spektru, a prema riječima naše sagovornice, broj djece sa autizmom iz godine u godinu raste.

-Ovim putem bih apelovala na sve građane da ukoliko primjete znakove autizma koji se karakterišu nerazvijenom komunikacijom i sposobnosti socijalne interakcije, kao i stereotipnim obrascima ponašanja, da se jave odgovarajućim ustanovama, jer je rani tretman ključ uspjeha u samom tretmanu djece sa autističnim spektrom. Naime, svjedoci smo da je broj djece sa autizmom u velikom porastu, kako u svijetu pa tako i kod nas, i smatram da zajedničkim snagama možemo doprinjeti da se njihova prava ,koja su zagarantovana konvencijama i zakonima, mogu ostvariti, dodaje Ivanović.

Inače, U.G. „Mali svijet“ već treću godinu za redom u našem gradu obilježava ovaj datum prigodnim aktivnostima, a simboličnim puštanjem balona u nebo još jednom su izrazili svoju podršku osobama sa autizmom.

Komentari