Dan Armije RBiH na prigodan način obilježen je u petak u Lukavcu, a tim poovodom položeno je cvijeće na  spomen-obilježja poginulim borcima u općini Lukavac.

U velikoj sali JU Centar za kulturu Lukavac održana je Svečana akademija na kojoj su se obratili Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, Enes Gegić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK i Ismet Arapčić, ratni komandant 117./223. brdske brigade kojem je pripala čast da pročita prigodan referat.

Za kulturno-zabavni dio Svečane akademije povodo obilježavanja Dana Armije RBiH pobirnuli  su djeca i mladi iz KUD „Rudar“, UM „Poljice“ i Dramskog studija Centra za kulturu Lukavac.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH  održana je u Banovićima, u nedjelju 15. aprila. Svake godine mijenja se grad domaćin obilježavanja Dana Armije BiH 15. aprila, a prošle godine centralna manifestacija bila u Lukavcu.

Armija RBiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme napada neprijatelja. Podsjećamo, Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Komentari