Preko 60 mladih, odnosno, studenata i naprednih učenika iz cijele BiH uzelo je učešće na Drugom naučno-istraživačkom kampu  koji će se u narednih pet dana održavati u hotelu “Hajdučke vode” u Tesliću.

Svečano otvaranje kampa upriličeno je danas u Lukavcu, a mladi će imati priliku da vrše istraživanja iz pet naučnih oblasti zajedno sa profesorima nekoliko univerziteta u BiH.

Prema riječima Izena Hajdarevića, voditelja kampa, cilj je zajednička saradnja mladih, širenje tolerancije i druženje.

Izen Hajdarević, voditelj kampa
Izen Hajdarević, voditelj kampa

-Nakon tih pet dana oni će imati par mjeseci vremena da napišu rad na osnovu istraživanja, a u jesen ćemo imati završnu konferenciju projekta gdje će mladi imati priliku vidjeti rezultat svog rada, odnosno, uradit ćemo jednu publikaciju radova i objaviti ih. Kamp će ujedno bit i prva prilika mladimada pišu svoje naučno-istraživačke radove , da se druže, da šire toleranciju, prijateljstvo, saradnju i razumijevanje, ističe Hajdarević.

Nosilac projekta je Asocijacija “Zelene staze-Green tour” iz Tuzle u partnerstvu sa univerzitetima i fakultetima u Tuzli, Travniku i Bihaću, te drugim nevladinim organizacijama, a projekat je finansijski podržan od strane Ambasade SAD-a u BiH.

Boško Nikolić iz NVO “EKO-Leonardo”, Priboj
Boško Nikolić iz NVO “EKO-Leonardo”, Priboj

-Kamp je koncipiran tako da mladim ljudima i studentima, kao i srednjoškolcima prenesemo stečena znanja, a taj naučno-istraživački rad oni će moći da ukomponuju u svoj CV za budući angažman u struci. Mladi su zainteresovani, a mi se nadamo da ovo nije jedina priča u ovoj godini i da ćemo u ubudućnosti imati i međunarodne kampove, kazao je Boško Nikolić iz NVO “EKO-Leonardo”, Priboj.

Na svečanom otvaranju bio je prisutan i općinski načelnik, Edin Delić, koji je istakao važnost ovog projekta za mlade studente i srednjoškolce.

Edin Delić, načelnik Opžine Lukavac
Edin Delić, načelnik Općine Lukavac

-Dio mladih sa naše općine učestvuje, a radi se o kampu međuetničke saradnje koji je i prilika za naše mlade da, osimpribližavanja u tom smislu, rade i na zajednički rade na naučnim istraživanjima koji će biti referent u njihovoj daljoj biografiji i da se približe jednoj velikoj NIK zajednici. Radi se o mladima koji su budući lideri promjena u našem društvu i od kojih očekujemo da donesu istinske vrijednosti u živote građana BiH, kazao je načelnik Delić.

Komentari