Pošumljavanje u Orahovici - Foto: Edina Mujkić

JP “Šume” TK početkom mjeseca novembra započelo je akciju pošumljavanja požarišta na području MZ Orahovica u općini Lukavac. Ovih dana akcija pošumljavanja je u završnoj fazi, a radi se o lokalitetu na kojem će, u ovoj godini, biti zasađeno najviše sadnica.

-Radimo već dvanaesti dan. Planirano je u 71. i 72. odjelu popunjavanje od oko 32 hektara zemljišta, odnosno, sadnja 79.000 sadnica i to: bijelog i crnog bora, hrasta, te raznih voćkarica, kazao je Bleković Almir, rejonski lugar-Orahovica.

U avgustu 2012. godine vatrena stihija uništila je površinu od oko 83 hektara. U protekle dvije godine na ovom lokalitetu zasađeno je oko 207.000 sadnica od čega je oko 92.000 uništeno tokom prošlogodišnje suše.

Akciji pošumnjavanja, pored brojnih mještana Orahovice, Babica, Jarušaka i Turije, danas se odazvalo i oko 30 članova Lovačkog društva „Svatovac“ iz Lukavca.

-Pored redovnih aktivnosti,uključili smo se u ovu akciju, jer se radi o našoj lovnoj površini. Cilj nam je, nakon pošumljavanja, ponovo vratiti divljač na naša lovišta koja je nakon požara emigrirala, ističe Zijad Mujagić, član ovog Društva.

Nakon akcije upriličen je i zajednički ručak, a završetak akcije planiran je za ponedjeljak.

Komentari