Parking u Ul. Redžepa ef. Muminhodžića

Lukavac bi tokom 2017.godine mogao dobiti prve javne parkinge na kojima bi bilo naplaćivano parkiranje, što je već odavno praksa u skoro svim gradovima u BiH.

Klub SBB BiH je tokom 4. redovne sjednice Općinskog vijeća Lukavac  od načelnika Delić Edina, putem vijećničke inicijative, tražio da  nađe način i sredstva za uređenje javnih parkinga u centru Lukavca,  uz uvođenje naplate. Prihodima bi bili finansirani: unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture, parking servis  i/ili  druge  urbanističke potreba središta Lukavca.

„Parkiranje u centru Lukavca predstavlja sve izraženiji problem jer nema dovoljno uređenih zona za parkiranje i nema niti jednog javnog parkinga na kojem bi korištenje bilo naplaćivano. To, uz evidentno odsustvo saobraćajne kulture kod dijela učesnika u saobraćaju, uzrokuje stvaranje  gužvi, ugrožavanje  bezbijednost, te povećanje broja parkiranja na zelenim i drugim javnim površinama. Naplata parkiranja primjenjuje se već godinama u skoro svim gradovima i sjedištima općina u BiH, te je Lukavac jedna od rijetkih općina koja zaostaje za ovom tendencijom,  uvedenom sa ciljem racionalnijeg i efikasnijeg korištenje urbanih središta. Radi stimulisanja korištenja tih novouređenih zona nužno  je omogućiti i kupovanje povoljnih godišnjih karata“, obrazložila je ovu inicijativu predsjednica Kluba SBB BiH Jasminka Memić.

Parking kod Doma zdravlja i Stadiona Jošik
Parking kod Doma zdravlja i Stadiona Jošik

Tokom izlaganja posebno je potcrtala važnost zaštite potreba i prava stanara zgrada u urbanom središtu. “U razgovoru sa stanarima zgrada, a i prema rezultatima online ankete, pokazuje se da i većina njih podržava uvođenje naplate parkinga jer su svakodnevno suočeni sa ovim problemom. Potrebno je, i na tome insistiramo, tokom provođenja inicijative, osigurati  i zaštitu interesa stanara u centru Lukavca“, rekla je Memić u ime Kluba SBB BiH.

Parking kod Sportske dvorane Lukavac
Parking kod Sportske dvorane Lukavac

Obzirom da je načelnik Edin Delić tokom proteklih mjeseci iskazivao intersovanje za ovu temu, te tokom javnih istupa i spomenuo mogućnost uvođenja javnih parkinga koji bi bili naplaćivani, Lukavčani bi uskoro mogli vidjeti i prve efekte najava da će uređenje i  stepen urbanizacije centra grada biti podignuti na viši nivo. To će, sudeći prema najavama, ići paralelno sa popravkama i modernizacijom ulične rasvjete i gradskih ulica, te uređenjem pješačke zone u narednim godinama.

Komentari