Zbog konstantnog rasta broja zaraženih te usložnjavanja stanja Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu. Najsloženija situacija je u Živinicama koje broje najveći broj zaraženih, a u naselju Dubrave otkriven je i ljekar koji je pozitivan na SARS-CoV-2, saznaje Klix.ba.

 

Prema riječima epidemiologa, znatno ublažavanje mjera, otvaranje granica, nekorištenje zaštitne opreme te općenito lagodnije ponašanje građana dovelo je do naglog skoka broja zaraženih koronavirusom na prostoru Tuzlanskog kantona.

Trenutno je 57 aktivnih slučajeva koji su pozitivni na SARS-CoV-2, a u osam klastera se nalaze osobe iz Tuzle, Živinica, Gračanice, Lukavca i Srebrenika. Nadležni upozoravaju da bi broj novootkrivenih slučajeva mogao rasti i u narednim danima, a građani se u kontinuitetu pozivaju na oprez.

Zbog usložnjavanja situacije Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, potvrdila je ministrica Dajana Čolić.

“S obzirom na to da smo od Grada Živinice dobili dopis pokrenuta je procedura o proglašenju epidemije koronavirusa, kako u ovom gradu, ali i u cijelom Tuzlanskom kantonu”, izjavila je Čolić.

Najsloženija situacija je na prostoru Živinica gdje su aktivna dva klastera sa 38 zaraženih osoba. Među novootkrivenim slučajevima koji su od ranije u statistici je i jedan ljekar iz ambulante Dubrave u istoimenom naselju.

Kada je riječ o rigoroznijim mjerama, poput proglašenja karantina, naš sagovornik navodi da gradski štab nema ingerencije za to. Za to bi, kako je naveo, zeleno svjetlo trebao dati Federalni štab civilne zaštite. O svim koracima koje žele poduzeti obavještavaju kantonalni i federalni krizni štab, s obzirom na to da je stanje prirodne nesreće ukinuto na prostoru Federacije BiH.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u kontinuitetu pristižu brisevi od potencijalno zaraženih osoba sa prostora cijelog kantona.

Od početka epidemije 27. marta ove godine do danas u Tuzlanskom kantonu zaraza koornavirusom potvrđena je kod 145 osoba, od kojih su tri preminule. U vrijeme obajeva ovog članka u kućnoj izolaciji su se nalazile 143 osobe.

Izvor: Klix.ba

Komentari