Tuzla 2020

U Tuzlanskom kantonu deset hiljada osoba zaposleno je u javnom sektoru koji se nalaze na teretu kantonalnog budžeta. Rebalansom im je predviđeno povećanje plata, a policija će uz veće naknade dobiti i novu opremu.

 

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, kojim je u suficitu dodatnih 70,5 miliona konvertibilnih maraka te se ukupan iznos budžeta u 2022. penje na 561 milion i 352 hiljade KM.

Novac je već raspoređen, a između ostalog predviđen je i za povećanje plata budžetskim korisnicima. Najviše ih je u sektoru obrazovanja, čak sedam hiljada.

“U budžetu su ugrađene budžetske pozicije koje prate povećanje plata u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju za 9,5 posto u odnosu na decembar prošle godine. Time će ukupno povećanje za 2022. u odnosu na godinu ranije iznositi 18,1 posto. Osim toga, vlada je rezervisala sredstva za povećanje plata i ostalim budžetskim korisnicima, odnosno zaposlenicima u državnoj službi u istom omjeru jer nastojimo biti pravični”, kazao je kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić.

Tuzlanska policija dobija bolje uslove rada, uz veće plate i nova oprema

Shodno rebalansu budžeta, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dobit će dodatnih 12 miliona i 100 hiljada KM, uz tri miliona maraka koja su im ranije odobrena. Taj novac će, kako je naveo Mustajbašuć, biti iskorištena za dodatno opremanje policije.

“Ovdje je riječ o opremanju policije specijalnom opremom, zatim uniformama, ali i infrastrukturnim zahvatima, odnosno uređenju određenih zgrada. Također, nakon usvajanja rebalansa budžeta, policijski službenici će dobiti i povećanje plata jer pratimo ono što se dešava na nivou Federacije BiH, kada je riječ o izmjenama osnovice za obračun plata te nastojimo da primanja naših službenika budu približna sa ostalim kolegama”, naveo je Mustajbašić.

Opširnije možete pročitati na Klix.ba klikom ovdje.

Komentari