Na prostoru FBiH u samo posljednja tri mjeseca dogodile suse 5.432 saobraćajne nsreće što je u odnosu na isti period prošle godine više za čak 280 nesreća.

 

U nesrećama smrtno su stradale 42 osobe, dok je teže ili lakše povrijeđeno 2.025 osoba, štio je u odnosu an preiodu prošle godine više za 500.

Prema statistici Tuzlanski kanton je drugi na ljestvici po bropju saobraćajnih nesreća, a kako ističu nadležni u julu je povećan broj saobraćajnih nesreća, a kako navode jedan od uzroka jeste i period godišnjih odmora i dolazaka bh građana koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, u julu je zabilježeno 270 nesreća, a u tom periodu je stradalo sedam osoba, što predstavlja povećanje za dvije osobe u odnosu na period prošle godine, istakla je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.

Od januara do kraja jula ove godine u TK evidentirane su 1.653 saobraćajne nesreće, u kojima su smrtno stradale 23 osobe, teže tjelesne povrede zadobile su 104 osobe, dok je 879 lakše povrijeđeno.

Od maja do kraja jula na području Federacije BiH čak 1.200 saobraćajnih nesreća izazvano je zbog upravljanja motornim vozilom neprilagođenom brzinom, dok je njih 208 nastalo posljedično sjedanju za volan pod dejstvom alkohola.

Komentari